Реформаторският блок не успя да преодолее разединението между партиите в него дори в първото заседание на парламента. Парламентарната група (ПГ) на реформаторите бе единствената, от чието име слово произнесоха двама души - лидерът на ДСБ Радан Кънев и лидерът на ДБГ Меглена Кунева. В неделя двамата бяха избрани за съпредседатели на ПГ.

"Трябва да съставим правителство според волята на българския народ. Избирателите се произнесоха за доста трудно дясно правителство". Това заяви Кънев. е направим всеки компромис. Няма да допуснем нарушаване на човешките права и европейски норми за толерантност към различните. Никога няма да допуснем зад хартата за човешките права да се опъва чадър на корупцията. Няма да допуснем смирението ни да се превърне в примирение", заяви Кънев. 

Според Кънев трябва да се търси нужния компромис за реформите, а не "фалшивия компромис на фалшивите елити". Той изтъкна, че депутатите не трябва да се приемат за елита на нацията, защото елита на нацията отдавна не влиза в сградата на парламента.

"От името на Реформаторския блок искам да декларирам, че ще работим за укрепване на реформаторско мнозинство", каза Кунева. Според нея ако се състави правителство на малцинството то ще бъде третото правителство, което няма да изкара мандата си. "РБ няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко правителство", декларира Кунева.