Въпреки че едно от условията на Реформаторския блок бе новоизбраното правителство да има живот не повече от две години, вариантът избори 2x1следващата есен не бил приемлив за тях. 

Това коментираха членове на Блока по повод трите сценария за бъдещо правителство, които очерта днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От парламентарната трибуна Борисов посочи, че вижда няколко перспективи: кабинет, който да се разпусне през лятото на 2015-а и вот заедно с местните избори през есента; правителство, което да управлява до 2016 г., когато са и изборите за президент, следователно още един вот 2x1 и безсрочно управление в рамките на 4-годишния мандат като Борисов даде заявка, че при този вариант няма да се кандидатира за държавен глава. 

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е готов дори да се откаже от премиерския пост в името на съставяне на правителство. Такова бе и първоначалното условие на реформаторите за преговори. 

Днес от Блока заявиха, че нови избори следващата година е прекалено кратък срок и признаха, че докато обсъждали условието за "до 2-годишен мандат" имали предвид такъв в рамките на 18 до 24 месеца. Което пък се вписва в един от вариантите на Борисов за вот за нов парламент заедно с този за нов президент. 

От РБ се надяват и че в рамките на такъв кратък живот на парламента ще се събере достатъчно конституционно мнозинство за свикване на Велико народно събрание за промяна в основния закон и най-вече за исканото от тях разделяне на прокуратурата от съдебната власт. 

По повод заявката на Борисов, че няма да настоява да е министър-председател от Блока посочиха, че вече не държат чак толкова на тази си заявка и обявиха, че преговорите продължават.