"Няма нищо по-трайно от временно положение."

Така обобщават от "Афис" нагласите в обществото по въпроса кога животът ще се върне към нормалността. Расте делът на хората, които смятат, че този процес ще продължи по-дълго. Два месеца след края на извънредното положение от социологическата агенция представят данни за нагласите и оценките на българите за тази необичайна ситуация (у нас това е първото след Втората световна война обявено общодържавно извънредно положение).

Данните са от национално квотно представително проучване на агенция „Афис“, осъществено в периода 7-12 май 2020 г. Интервюирани по телефона са 1000 пълнолетни български граждани.

Все по-устойчиви стават нагласите, че необичайната ситуация, свързана с коронавирусната инфекция, ще се задържи в някаква форма до края на годината или даже след нея. 45 на сто смятат, че връщането към нормалността ще стане до месец. Същевременно обаче анкетираните изглеждат все по-малко склонни да спазват защитните мерки. От агенцията регистрират изчерпване на търпението на хората.

Ето и още от резултатите от изследването на "Афис":

Около 55 на сто очакват връщане към нормалното до края на годината или още по-дълго

През март 52% от хората очакваха да видят края на епидемията до няколко месеца и едва 15% очакваха ситуацията да продължи повече от година. Първият от посочените проценти спадна през април на 48%, а през май достигна 35%. Второто плавно нарасна със 12 пункта и достигна 27%.

Като цяло в момента малко под половината (45%) от страната очакват животът да се върне към нормалното до месец или до няколко месеца, а 55% насочват взор към края на годината или след нея.

"Сега вероятно ще се сблъскаме с нарастващото масово убеждение, че няма нищо по-трайно от временното положение", коментират от "Афис".

"Картината показва отслабване и размиване на онова търпение, което продължават да ни „предписват“ медицинските експерти. Този процес има два аспекта – изчерпване на личните финансови резерви и релативизиране и девалвация на някои от най-често препоръчваните правила и ограничения, допълват от агенцията.

На въпроса „Ако извънредните мерки продължат, колко време можете да издържите финансово?“, 4 на сто отговарят „седмица“, 26% - „месец“, 22% - „три месеца“, 10% - „половин година“, 26% - „по-дълго“, а 13% - „вече не издържам“.

Т. е. общо около 16% са останали без особено пространство за маневриране.

Все повече се поставя под въпрос и способността на обществото доброволно да си налага всички предписания за физическа дистанция.

11 на сто спират да спазват защитните мерки, 4 на сто и досега не са го правили

На въпроса: „Независимо от промяната на извънредните мерки ще продължите ли да поддържате физическа дистанция с околните и да използвате лични предпазни средства?“ 38% отговарят „Ще продължа да ги спазвам стриктно“ (само че в този дял натежават най-възрастните), 48% възнамеряват да се придържат към част от мерките, а 11% изобщо ще ги игнорират. 4% дори откровено си признават, че и досега не са ги спазвали.

 

От "Афис" отбелязват, че по ред въпроси столичани показват най-общо казано „изчерпване на търпението“. На горния въпрос онези, които изобщо не възнамеряват да спазват мерките в София, са 30% – далеч повече, отколкото в страната (11%). Възнамеряващите да спазват само част от мерките в столицата са 56% – с 8% над средното за страната. Но в същото време като цяло софиянците са сравнително по-оптимистично настроени за крайната развръзка на вирусната епопея. Например в София 64%, или двойно повече от средното за страната, очакват финалът на извънредното положение да настъпи до няколко месеца.

4 на сто са научили, че техен познат е бил заразен с коронавируса

Какво разкриват данните? 15,6% от анкетираните пряко или косвено познават поне един човек, който е направил тестове за коронавируса и се е оказал „чист“. Далеч по-малко – 4% – са научили, че техен познат е потвърден носител на вируса. Още 8% знаят за хора, които биха искали да се проверят, но са възпрепятствани заради непосилната цена на услугата. И други 8% имат в кръга на своите преки и косвени контакти от първи порядък хора, които подозират, че вече са го прекарали, защото си спомнят за неразположение с признаци, сходни на тези при COVID-19.

Темата за тестирането е най-силно обсъждана в столицата. В нея между 33 и 47% познават (пряко или косвено) човек, на когото е правена проверка. Въпреки че част от анкетираните на този въпрос са посочвали повече от една възможност за отговор, обхватът на направените антивирусни тестове не надхвърля една пета от населението, като се има предвид и това, че мнозина от тестваните са преминали през тази процедура повече от един път.

59 на сто сочат, че доходите им са намалели

Поддържането на т. нар. социална дистанция ограничи пътуванията, възможността за работа в малки помещения, цял ред услуги, в това число и на свободното време, с което се отрази на заетостта. Общо 59% споделят, че в крайна сметка техните доходи са намалели, като 24% от тази група сочат намаление наполовина и повече. Обратно, 38% констатират, че приходите са останали същите, както преди. Най-вече обаче това важи за хората в пенсионна възраст. Само 3% са си докарали повече приходи поради естеството на тяхната дейност. Сред тях вероятно са пряко ангажирани в кампанията медици, полицаи, аптекари, производители на някои предпазни средства, разносвачи на готова храна, куриери, IT сектора като цяло и други.

Същия въпрос от "Афис" задават още в началото на извънредното положение, но формулиран в бъдеще време: „Как очаквате да се отрази на вашите доходи извънредното положение?“ Към края на периода можем да констатираме, че опасенията сред 31%, че драстично ще обеднеят, са се сбъднали не за всички, а за 24%, тоест със 7% по-малко. Очакващите не само запазване, но и увеличение на доходите са били 1%, а в края на периода се покачват на 3%.

Разлика между София и страната в загубата на доходи

Данните показват значителна разлика между столицата и останалата част на страната. Загубилите голям дял от доходите в София са далеч по-малко (15%), отколкото в провинцията. Почти всеки втори изпитва намаление „донякъде“, а онези, които са увеличили доходите си, са 6%, което е двойно над средното.

"Според официалните данни до момента малко над 60 хиляди граждани на страната са проверени за наличие на COVID-19, като той е открит в малко над 2000 души. Тъй като не са намерени нито ваксина, нито бързо лечение, почти сигурно е, че още дълго обществото ще трябва да понася някакви форми на извънредно положение, към което не е приспособена нито нашата масова психика, нито повечето елементи на социалната структура – тревогата, ограниченията и забраните, растящата роля на администрацията във всекидневния живот и още по-голяма условност за реализация на всевъзможни житейски планове. Това все повече се разбира от населението и вещае ръст на социалното напрежение и потенциален разрив между масовите нагласи и властта", прогнозират в коментар от "Афис".