В Реформаторския блок има отчетливо разделение на лагери, които водят "окопна война" помежду си по определени теми. Това разказаха пред Клуб Z източници от Блока по повод твърденията на Гроздан Караджов, че лидерката на ДБГ Меглена Кунева рекетира парламентарната група.

СДС и ДБГ били в един лагер и вече дори договаряли своето бъдещо участие във властта. Двете партии по всякакъв начин се опитвали да придърпат към себе си останалите депутати. В повечето случаи обаче те не се поддавали на влияние. В ДСБ също не били особено принципни и последователни и понякога влизали в съглашение със СДС и ДБГ по определени теми, твърди източникът ни.

Всички тези противоречия се проявили остро покрай номинирането на кандидата на Блока за зам.-шеф на Народното събрание. Първончално бил издигнат Николай Ненчев (БЗНС). Срещу него от СДС и ДБГ поискали да наложат Божидар Лукарски, но останалите дали да се разбере, че той е неприемлив. След това двете партии издигнали Борислав Великов, който е бивш шеф на парламента. Стигнало се до гласуване, при което гласовете между Ненчев и Великов били поравно.

В последния момент, малко преди началото на първото заседание на парламента, СДС и ДБГ издигнали Иван Иванов, който е от гражданската квота. Изненадващо той се оказал приемлив и за ДСБ, въпреки че преди това всички били твърдо за Ненчев.

По този начин хората на Радан Кънев показаха, че също следват по-скоро своите тяснопартийни интереси, отколкото общия интерес на коалицията, коментираха източниците ни.

Днешното отсъствие на Кънев от лидерската среща обаче не било някакъв специален знак за дистанция. Депутати обясниха, че той и Кунева са избрани за съпредседатели и имат пълното право да решават кога и къде ще се явяват заедно и кога по отделно.