Американският инвеститор и филантроп Джордж Сорос връчи наградата "Отворено общество" на българската еврокомисарка Кристалина Георгиева.

За това съобщи самата тя в профила си във фейсбук.

Призът бе присъден от Централноевропейския университет в Будапеща. За това, че тазгодишният лауреат ще бъде Кристалина Георгиева, стана ясно още през юни. Отличието трябваше да бъде връчен още тогава. Комисарката обаче отмени юнското си пътуване до Будапеща заради тежките наводнения в България, завършили със смъртни случаи във Варна.

Наградата „Отворено общество“ се връчва на изтъкнати личности, чиито постижения са допринесли значително за изграждането на демократично и прозрачно общество.

За първи път тя е дадена през 1994 г. на британския философ сър Карл Попър. Сред носителите и са също президентите Вацлав Хавел на Чехия, Арпад Гьонц на Унгария, Рикардо Лагос на Чили, прокурорката на трибунала за бивша Югославия Карла дел Понте, шефът на ООН Кофи Анан, генералният секретар на НАТО Хавиер Солана, американският дипломат Ричард Холбрук и други.

Стената във фейсбук на Кристалина Георгиева бе залята както от поздравления, така и от подигравки и обиди по неин адрес. (виж ТУК).

Ето някои от тях (запазваме правописа):

"Намерила с какво да се хвали! Поне Апостола не срамете и портрета му от стената махнете! Не под това знаме той вървеше и не за него в битката с турците гореше!" (На снимката се вижда окаченият в кабинета на Георгиева портрет на Васил Левски - б.р.)
predatelite + porobitelite na bg.+naroda sa na snimkata...!!!"

"сталинка с ти боклук скапан" (Зли езици твърдят, че рожденото име на еврокомисарката е Сталинка  - б.р.)

"Ето ви живото доказателство за чуждоинтересието и българската гибел:)Награда за най-добрия анти-български ционистки сътрудник"

На едно място спор между привърженик и противник на Георгиева преминава в откровени псувни, които спестяваме от уважение към нашите читатели.

Факсимиле от стената на Кристалина Георгиева във фейсбук