Шведската централна банка (Riksbank) свали с 0,25 процентни пункта основната лихва в страната, като стойността ѝ достигна нула процента годишно, съобщи Ройтерс. Мярката се въвежда заради ниската инфлация и цели да стимулира кредитирането. През седем от деветте месеца на годината, за които има данни, е отчетена дефлация, а през последните 3 години показателят не може да достигне целените от централната банка 2% годишно.

Банката прогресивно сваля лихвата от края на 2011 г., когато стойността ѝ беше 2% годишно. Но кризата в Европа се оказа по-продължителна и засегна износа на скандинавската държава.

Въпреки ниските инфлационни очаквания, икономиката на страната се развива добре, като тази година прогнозата е за ръст от 1,9%, следвани от 2,7% през 2015 г. и 3,3% през 2016 г.

Шведската централна банка е най-старата финансова институция от този вид, като е създадена през 1668 г. Тя е известна с иновативната си монетарна политика, като прилага инфлационно таргетиране още от 30-те години на миналия век, като се смята, че това е предпазило страната от Голямата депресия.