Ако Европейската комисия предприеме действия срещу България за надвишаване на позволения таван за публичния дефицит, това ще е вероятно през април догодина, съобщи днес пред Клуб Z неин говорител.

Днес служебното  правителство внесе в парламента законопроект за актуализация на бюджета за тази година, който увеличава дефицита на 4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), т.е. с 1 на сто над разрешеното в ЕС.

"През април догодина ще получим от държавите-членки данните за изпълнението на техните бюджетни програми и ще можем да оценим, дали има нарушение на правилата", каза Саймън О'Конър, говорител по икономическите и паричните въпроси.

Въз основа на такава оценка Комисията изготвя доклад, който представя в Съвета на финансовите министри с предложение за евентуално откриване на процедура за прекомерен дефицит. Тя е регламентирана от член 126 на Договора за функциониране на ЕС.

Комисията може да напише такъв доклад както възоснова на бюджетни планове и прогнози, така и на данни за тяхното изпълнение. Възможни са изключения, ако дефицитът значително и продължително е намалявал и се е приближил до границата от 3 на сто от БВП (неприложимо в българския случай), или ако той е "изключителен и временен" и е малко над 3 на сто от БВП.

Прекомерният дефицит се смята за изключителен, ако е настъпил вследствие на извънредно събитие извън контрола на съответната страна-членка със силно въздействие върху публичните й финанси, или вследствие на рязък икономически спад, или на продължителен период на много слаб растеж.

Прекомерният дефицитът се смята за временен, ако прогнозите на Комисията покажат, че той ще изчезне след изключителното събитие, или след резкия спад.

Процедурата за прекомерен дефицит води до препоръки от страна на Комисията, които с решение на Съвета стават задължителни за неговото намаляване под разрешения таван. Съответната държава получава срок за това, който обикновено е една година след установяването на надвишения дефицит, т.е. ако това стане през април догодина, срокът ще е най-вероятно през април 2016 година.

Неизпълнението на препоръката в този срок може да доведе до глоби за държавите от еврозоната, а за страни като България,  които са извън нея - до спиране на достъпа до европейско финансиране за икономическо и социално сближаване, т.е. т.нар. кохезионно финансиране.