"Заиграването с историята и опитите да бъде заличена паметта на съветските воини" е много опасно, предупреждава в писмо до районния кмет на Лозенец Константин Павлов посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Писмата са публикувани от кмета в профила му във Фейсбук.

Заплашителното писмо на посланика е по повод предложението на Павлов да се премести паметника-костница на съветските воини в градина "Черни връх" в столицата, създаването на парк "Анна Политковская" на това място, обяснява самият Макаров. Тези предложения били "една жестока гавра с паметта на 27 милиона жертви", които СССР дал за спасението на Европа и света.

"Предложението да бъде разровен гроба на хора, дали живота си за нашето свободно бъдеще, изглежда повече от кощунствено", пише още Макаров.

Той отбелязва и факта, че България е поела задължение за опазване на военните паметници по Договора за приятелски отношения с Руската федерация. И заключава, че "война с паметници" може да се интепретира като "опит за реабилитиране на нацизма и първа стъпка към възраждане на човеноненавистнички идеологии".

В отговор районният кмет от ДБ Павлов отбелязва, че препраща писмото на посланика до МВнР, които имат компетентността да се занимават с въшнополитическите въпроси.

И допълва само с цитат от позицията на България и други страни от Източна Европа от 7 май 2020 г. по отношение на събитията от Втората световна война.

"Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка  чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол.

В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната части на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад Желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта."

Пълното писмо на посланика Анатолий Макаров

Отговорът на районния кмет Константин Павлов: