Германският газов регулатор е предоставил на действащата част от газопровода "Северен поток" 20-годишно изключение от изискванията на европейската газова директива, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на оператора на съоръжението Nord Stream AG .

Заявление за освобождаването е подадено на 19 декември 2019 г., съобщи руската агенция.

„В съответствие със заявлението, освобождаването от конкретна норма [директива] се прилага за участък от тръбопровод, разположен в Германия (включително териториални води на Германия) и първоначално е валидно в продължение на 20 години, с обратна сила от датата на влизане в сила на променения германски Закон за енергийната индустрия от 12 декември 2019 г. “, казва в съобщението цитирано от ТАСС. 

То идва часове, след като Съдът на ЕС отхвърли жалба на дружеството "Северен поток-2" (Nord Stream 2 AG), което строи разширението на съществуващия вече подводен газопровод "Северен поток", против поправка в европейския антимонополен акт. Регулаторът изрично посочва на сайта си, че изключение за "Северен поток-2" няма. 


 

Цитираното дружество се беше жалвало през ноември 2019 г., че поправките в газовата директива му дават твърде кратък срок да поиска изключение от нея.

Германският регулатор (Bundesnetzagentur, BNetzA) беше отказал изключение, позовавайки се на клауза в директивата, че от него могат да се ползват само газопроводи, завършени преди 23 май 2019 г. "Северен поток-2" продължава да се строи. 

Директивата изисква операторът на енергийната инфраструктура и доставчикът на ресурсите в нея да бъдат различни, половината от капацитета ѝ да бъде отделен за алтернативни доставчици и да бъдат защитени интересите на потребителите чрез независим надзор, недискриминационни тарифи и прозрачно ценообразуване.

Операторът на действащото трасе на газопровода Nord Stream AG отбелязва в коментар, че при разглеждането на заявлението регулаторът е отбелязал, че газопроводът допринася за сигурността на доставките и не вреди на конкуренцията на европейския вътрешен пазар на газ,  съобщи руската агенция "Интерфакс".

Трансбалтийският газопровод "Северен поток" е дълъг 1224 км и има годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра, припомня "Интерфакс". Той е  въведен в експлоатация през ноември 2011 г. В момента през него са преминали над 345 милиарда кубически метра руски газ пряко към Германия.