Две от най-големите компании в света - Amazon и Apple, отчитат сериозен спад в продажбите си през последните няколко месеца. И причината за това се крие в самите тях. Ако до преди 2-3 години беше съвсем стандартно да си купиш книга от Amazon или някой албум от iTunes на Apple, днес повечето потребители предпочитат  да "наемат" мултимедията.  

С услугата "textbook rentals" можете да си вземете всяко издание за 30 под наем за Kindle или друг e-четец, подобно на взимането на книга от библиотеката. При взимане под наем има и значителни отстъпки - до -80% от цената, a Amazon често предлагат и безплатни аудио версии. Наемането е много популярно и сред студентите, защото цените на учебниците са доста високи, дори и ако са употребявани.

Книгите под наем са изгодна сделка за много потребители. Скрийшот Amazon.com

От Amazon отбелязват и, че излъчването онлайн на музика, видео и филми също води до по-малко приходи. Изтеглянето на файловете вече не е така популярно, а има и доста конкурентни услуги  в тази насока. В сайтове като Sound Cloud, Deezer, MixCloud и Spotify например можете да слушате музика безплатно по всяко време, някои изпълнители дори дават възможност за сваляне на mp3-ки. 

Аpple отхапват горчива хапка от ябълката заради близо 14% по-малко приходи от музика за последните 6 месеца. Компанията си остава лидер по продажби на музика в света, но в iTunes все по-малко се купуват песни и албуми, повечето от тях се предлагат под наем. Експерти коментират, че възходът на стрийминг приложенията за слушане на музика директно онлайн, нямаше да е възможен без мощния хардуер и подобрените технологии. Така че Apple, подобно на Amazon всъщност сами са си виновни,

В коментар за New York Times Magazine писателят Дан Брукс заявява, че според него този нов формат на достъп до мултимедията води до загуба на културна идентичност. Брукс посочва, че не става въпрос непремено за приходи, продажби и пари, а за почти пълното отричане на личната собственост.

"Кой вече има колекция от музика или книги? Класьор с дискове, рафт с книги... Хората постепенно забравят това", казва писателят. 

Някои от потребителите коментират, че притежаването не е от значение за тях, защото всичко е достъпно онлайн. Бизнес експерти пък виждат ирония в това, че технологичните гиганти вложиха изключително много усилия и средства да направят тези технологии максимално достъпни, а сега търпят финансови загуби от това.