Правителството възложи на "Български пощи" ЕАД да разпространява периодични печатни издания за срок от 10 години и одобри допълнителни разходи за целта - 21,1 милиона лева. Засега.

Това стана с решение на днешното заседание на Министерския съвет, а то идва на фона на друго решение - анонсирано още през миналата година и реализирано през февруари - пощите да навлязат на разпространителския пазар.

И до днес обаче не е известна каква е финансовата обосновка, наложила намесата на държавата. Първоначално бе обявено, че пощите ще са само един от участниците на пазара и ще са в конкуренция с останалите разпространителски фирми, а намесата била - за да се разсее "усещането" за монопол в тази дейност. В края на февруари вече бе обявено, че държавата изземва тази функция, тъй като по думите на ресорния министър Росен Желязков "сегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейност". Това изявление съвпадна със затварянето на веригите "Лафка".

В началото на март вече бе обявена обществена поръчка за извършване на дейността въпреки уверенията отпреди това, че държавното дружество само се справя с разпространението. Търгът бе за 60 милиона лева без ДДС със срок на договора 4 години. И бе спечелен от единствения кандидат - "ВИП секюрити" - компанията, която от 2018 г. има договор с "Български пощи" за превоз на инкасото и доставка на пратки, охрана и т.н. 

"Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или с крайни пунктове за разпространение", заявяват и днес от МС.

"Български пощи" осигурява равнопоставеност и достъпност при ценообразуването за всички участници под формата на отстъпка от съответната корична цена: за издатели - 25%; за търговци на едро - 35%; за търговци на дребно - 15%; за доставка на абонамент - 30% от каталожната цена на съответното издание - допълват оттам.

И на финала посочват, че днес са одобрени "допълнителни разходи по бюджета на министерството, които ще бъдат насочени за извършване от "Български пощи" ЕАД на услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания". Т.е. разпространението на печата ще бъде дотирано финансово - но от въпросното съобщение не става ясно каква е сумата за компенсацията.

В отговор на въпрос на Клуб Z от правителството отговориха: 21 100 000 лева.

Това обаче не означава, че е първият и единствен транш.

Преди седмица пък Желязков обяви, че "Български пощи" АД може да започне да предлага и застрахователни, и финансови услуги. През 2018 година бе сключен договор между пощите и "ЛевИнс", според който държавното дружество получи правото да продава полици за задължителна застраховка "Гражданска отговорност". До момента обаче няма никаква конкретика какъв е планът за навлизане на този пазар на пощите. Още по-малко е ясно какви точно финансови услуги може да предлага компанията, на кого, от кога и т.н.