ДПС не иска лично участие във властта и това по странен начин го поставя в много изгодно положение.

Това пише социологът Чавдар Найденов в коментар, публикуван в БГНЕС.

В такава позиция ДПС е в състояние да диктува практически всички параметри на политиката. Движението всъщност осигурява парламентарната подкрепа дори ако се формира мнозинство от над 120 души. Причината е, че малките партии са изключително нестабилни.

Това показали гласуването на Велизар Енчев от Патриотичния фронт срещу Цецка Цачева за председател на НС, както и гласуването на Радан Кънев "въздържал се".

В крайна сметка всичко опира до ДПС, а оттам поставят своите условия. Част от тях са адресирани към факторите, които вземат истинските решения.

ДПС се кълне в евроатлантическите устои на сегашното статукво, а това означава, че срещу толерирането им то предлага да удовлетвори много от желанията, за които настояват от запад.

Според Чавдар Найденов вече можем да се простим с "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Но можем да приветстваме нова, свежа ескадрила от трета ръка бойни самолети.

Тези желания са незначителни от гледна точка на нашите политици, но единствено те интересуват нашите евроатлантически партньори в момента.

Пресилено е да се каже, че ДПС е гарант за американските интереси в България, но във всеки случай това е смисълът на сделката, която движението предлага.

Другият акцент на ДПС е вътрешнополитически. Хората на Лютви Местан искат предварително да възпрепятстват, да ограничат поставянето им в ролята на виновник за всичко. Те искат да предотвратят чистката на техни кадри, за която се заканват съвсем открито от Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Сатанизирането на ДПС би доставило на някои партии полезния враг, от който има нужда всяка пропаганда, и затова от ДПС искат да се предпазят в този период, да запазят завоюваните позиции в максимална степен.