България се нарежда на 38-о място сред 189 държави по условия на правене на бизнес, показва класацията на Световната банка Doing Business 2015. В миналогодишното издание на Doing Business страната ни беше на 58-о място, но най-новото подреждане e направено по различна методология. Данните са актуални към 1 юни 2014 г.

Авторите на изследването отбелязват, че през последната година у нас значително са се подобрили условията за регистрация на фирми заради понижаването на таксите, както и законите за фирмената несъстоятелност.

Страната получава добри оценки по условията за защита на миноритарните акционери, където заема 14-о място в света и достъпа до кредити (23-то място). Но отстъпва значително по критерия достъп до електричество със среден срок за свързване към мрежата от 130 дни. По получаване на разрешителни за строителна дейност България е на 101-во място.

В Топ 10 по условия на правене на бизнес са Сингапур, Нова Зеландия, Хонконг, Дания, Южна Корея, Норвегия, САЩ, Великобритания, Финландия и Австралия.