"Мит е, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това не е вярно. БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банката, ако се окаже, че има отрицателен капитал. БНБ не преценява, а следва по закон да отнеме лиценза на банката", каза на днешното заседание на временната бюджетна комисия управителят на БНБ Иван Искров, съобщи Нова ТВ.

Депутатите ще обсъждат и вариант сроът за надзора на затворената банка да бъде удължен с още месец, съобщи в. "Дневник". Така отнемането на лиценза на КТБ и дъщерната ѝ Търговска банка "Виктория" вероятно ще бъде отложен до декември.

Ето и снимки от заседанието:

Депутатът от БСП Петър Кънев изпревари колегите си на днешното заседание
на временната бюджетна комисия.
Дойде и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който държи всичките си пари на влог в затворената КТБ.
Управителният съвет на БНБ в пълен състав.
Финансистите Емил Хърсев (вляво) и Красимир Ангарски.

"Доста хора очакват да получат парите си и сме задължили квесторите да внесат до 31 октомври окончателните финансови отчети", съобщи още Искров. Той обясни, че БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, след което е длъжна да отправи искане за откриване на производство по несъстоятелност.

Между Искров и депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, чиито пари "изгоряха" в затворената КТБ, възникна лек скандал, след като Рашидов разгневен упрекна гуверньора, че се смее, докато обясняваше, че банката била съсипана от две вестника.

Повярвайте ми, и аз съм гневен като Вежди Рашидов, каза Иван Искров, след като скулпторът вече беше излязъл от залата.

В срок до 20 работни дни Фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне изплащане на гарантираните депозити до 196 000 лв., но при определени обстоятелства този срок може да бъде удължен с още 10 дни.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките е провел три стрес тес е готов да изплати депозитите в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната Търговска банка "Виктория" веднага щом лицензът им бъде отнет, съобщи пред парламентарната бюджетна комисия шефът на фонда Росен Николов.

Вече е извършена проверка на депозитната база в двете банки и техническата готовност за изплащането е налице, увери той. Фондът разполага с 1,6 млрд. лв., като може да заложи в глобални финансови институции държавни ценни книжа за още 500 млн. лева. Договорена е и стендбай кредитна линия с Европейската банка за възстановяване и развитие, която също може да се използва ако има недостиг на средства, обясни Николов.  

Според него изплащането на гарантираните депозити ще окаже За да гарантира доверието към фонда след изчерпването на финансовия му ресурс, ръководството е договорило с ЕБВР стендбай кредитна линия, която би могло да използва, ако се наложи изплащането на влогове при фалит на друга банка, каза Николов.  

„Въпрос на решение на депутатите е дали те ще решат да променят закона, така че да се даде възможност за отлагане на вземането на решението, но в момента БНБ работи по закона такъв, какъвто е", коментира Иван Искров.

Очаквайте подробности