Французин от град Клермон-Феран падна жертва на алкохолно състезание, след като изпи 56 шота един след друг. Той е само поредната жертва на популярните напоследък надпревари под надслов "Алкохолни ексцесии" във Франция.

57-годишният мъж отишъл с приятели в бар в центъра на Клермон-Феран специално за конкурса по надпиване, в който участниците трескат без почивка шотове един след друг до отказване на състезателя или до падане под масата. Или, както в случая, до смърт. 

Мъжът отнесъл конкуренцията с мощните си глътки под формата на 56 чашки водка, ром и уиски. Победата му обаче била пирова. 

Според изчисление на Клуб Z (един стандартен шот е около 47 млл.) количеството погълнат твърд алкохол в случая е около 2,7 литра. След като се крепил още известно време на крака, получавайки искрените поздравления от другите пиячи и публиката, към 2 през нощта мъжът си тръгнал за вкъщи, съпроводен от приятелите си. Едва излязъл от бара, той се строполил на на земята и изпаднал в кома. Веднага бил отнесен в болницата, където все пак устискал до сутринта в безсъзнание, но все пак починал. 

"Преди да си мъртво пиян беше унизително, а сега е някаква форма на героизъм - каза професорът по обществено здраве Лоран Гербо от университетската болница в Клермон-Феран по France Info радио. - Свидетели сме на нов вид конкуренция." Така г-н Гербо коментира набиращото все повече привърженици френско ноу-хау.

Полицията разследва случая и ще търси каква отговорност има барманът към смъртта на мъжа. 

"Самото сервиране на алкохол на пиян човек е престъпление - заяви прокурор Лор Льоюжьор пред France Info. - То може да отведе бармана до съд за непредумишлено убийство, след като приключи разследването." 

Инцидентът става скоро след като Франция обяви плановете си за борба срещу злоупотребата с алкохол сред младите хора, по-рано този месец. В България още подобни официални състезания няма, но за сметка на това ние си ги правим всяка вечер и то не за престиж и наградни фондове.