Тежки глоби за секс с проститутка предложи общинската съветничка от Санкт Петербург Олга Галкина. Но ако клиентът се ожени за жрицата на любовта, може да отърве санкцията.

В момента няма наказание за платен секс, но наскоро друг общинар, Витали Милонов, предложи закон, който да обяви проституцията за престъпление. Милонов е известен с антигейските си настроения и кампания, граничеща с християнси фундаментализъм. Галкина публикувала своето предложение в отговор на това на Милонов.

Ако клиентът знае, че обслужващата го е принудена да работи в този бизнес, глобата скача от 50-100 хиляди рубли, или 1200-2380 долара, и административен арест между 10 и 15 дни. Ако провинилият се е чужденец, ще бъде депортиран веднага след като си плати глобата или излежи дните в ареста. Но най-любопитна е възможността виновният да отърве глобата или ареста, ако се ожени за проститутката, която го е обслужила.

В обяснителна бележка към предложението Галкина е цитирала международен опит във Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия, където внасянето на закон за отговорността на клиента е довело до спад в проституцията.

Ако общинарите в Петербург одобрят законопроекта на две четения, той ще бъде пратен във федералния парламент, където е възможно да бъде одобрен за цялата страна. Правните експерти смятат, че въпреки добронамерената цел на закона, ще бъде крайно трудно да се съберат доказателства за престъплението.

В допълнителен коментар в „Комерсант“ Галкина разкрива, че всъщност е за легализация на проституцията, и е приготвила спорния законопроект, за да предизвика публична дискусия по проблема.