Одиторите на Корпоративна търговска банка използват двоен аршин при оценката на кредитите на банката, съобщи в поредното си писмо до медиите отстраненото ръководство на затворената банка. Един от техните примери е доста показателен и кореспондира с дадена от (тогава действащото) ръководство на банката пресконференция няколко дни преди затварянето на КТБ. Тогава в няколко ежедневника вървяха публикации за "източване на банката" и управителите на КТБ обясниха, че атаките започнали заради непогасяван кредит на дружество, свързвано с "Булгартабак Холдинг", респ. депутата от ДПС Делян Пеевски.

Ето и примерът:

Новосъздадена фирма е получила заем за инвестиция. Впоследствие сумата на заема е използвана през компанията-майка за придобиване чрез друго нейно дъщерно дружество на акции от капитала на предприятие за производство на консумативи за тютюневата индустрия. Последното дружество е пряко икономически свързано с най-големия преработвател, производител и търговец на тютюневи изделия в страната.

Заемът към момента е със 150 дни просрочие. Кредитът е бил обявен за предсрочно изискуем още преди поставяне на банката под специален надзор и са били предприети действия за принудително изпълнение. Въпреки това, за този кредит квесторите разпореждат обезценка 0%.

В същото време кредити на работещи предприятия, заложили цялото си имущество са обезценявани с от 80 до 100%.

Кредити на стойност близо 1 млрд. лева са обезценени почти на 100%, а срещу тях в полза на банката са заложени и ипотекирани ликвидни обезпечения: една от най-големите спортни зали в град София, най-големият стъкларски завод на Балканите, търговски и развлекателен център в Бургас с РЗП 65 000 квадратни метра, 55 декара и административна сграда на Цариградско шосе, жилищни сгради с акт 16 в атрактивните южни и източни райони на София (кв. Бояна, сградата на „София прес” и др. подобни), както и в централните части на Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, 7 първокласни хотелски комплекса в най-популярните ни курорти, имоти на първа линия на черноморското крайбрежие, пишат бившите директори.

Според тях "дупката" от 4,2 млрд. лв. във финансите на банката била нагласена, за да се получи обявеното от управителя на БНБ Иван Искров още през юли число за липсващи данни за кредити за 3,5 млрд. лева. То се получава, като се извадят 4,2 млрд. от 700 млн. лв., колкото е капиталът на банката, обясняват директорите.

Според тях методологията за обезценка на кредитите цели придобиването на атрактивни активи на ниска цена при последвала ликвидация на банката.