Цветана Пиронкова загуби и втория си мач от груповата фаза на "Garanti Koza - турнира на шампионките" от календара на Световната женска тенис асоциация след поражение с 5:7 2:6 от Андреа Петкович (Германия) в най-дългия мач от началото на надпреварата, продължил 2 часа и 6 минути.

Шансовете на най-добрата ни тенисистка да се класира за полуфиналите в София са единствено и само теоретични, като за първите две места в нейната група "Средец" ще се борят Доминика Цибулкова, Карла Суарес Наваро и Андреа Петкович, които имат по една победа.

Доминика Цибулкова, която вчера победи българката, заяви след края на срещата: „Всички знаят, че Цветана притежава изключителен бекхенд, но в същото време не толкова добър форхенд. Моят план за мача беше именно такъв – да бъда максимално агресивна на нейния форхенд”.

Днес, Петкович следваше същия план, който за съжаление отново се оказа печеливш.

В истински маратон се превърна първия сет. Почти всеки гейм минаваше през множество равенства и след 1 час игра, резултатът все още бе 3:3. Последва пробив за германката, а след него Пиронкова поиска медицински таймаут и намеса на физиотерапевт, заради болки в десния крак. След паузата пловдивчанката имаше известни трудности при движение и допусна два пробива, с което загуби и сета. Във втората част Цвети бе по-пасивната тенисистка на корта и след 2 часа и 10 минути игра загуби мача и напусна корта под бурни аплодисментите. Овации заслужи и Петкович, която след последната точка изпълни коронния си номер- танц за публиката.

И като споменахме публика, трябва да отбележим, че въпреки присъствието на едни от най-класните тенисистки в света, за втори пореден ден „Арена Армеец” не се напълни. Организаторите се бяха погрижили билетите да са с приемливи цени - 10, 20 и 25 лева, но и това не успя да привлече достатъчно зрители.

Все пак феновете решили да присъстват на „малкия мастърс” могат да бъдат поздравени не само за решението да подкрепят най-добрата българска тенисистка, а и за проявената висока тенис култура – липсваха освирквания или неприемливи подмятания към опонентките. Нещо, на което ставахме свидетели през минали години и най-вече на домакинските мачове на България за „Купа Дейвис”.