Вече сме разработили схема как да се изплащат гарантираните депозити до 196 000 лева в КТБ. Това обяви шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов пред временната парламентарна комисия по бюджет и финанси. Според него за да не се стига до опашки вложителите в закъсалия трезор ще могат да изтеглят парите си от 5, 6 или дори 7 банки.

"Най-вероятната формула на разпределение ще бъде по последна цифра на ЕГН или идентификационен номер на фирмите – било четна или нечетна", каза Николов.

Той уточни и до момента са обсъдени различни възможности, чрез които да се осигурят средствата за изплащането на депозитите в КТБ. Според България е една от държавите в света с най-голям дял на заделените в специалния фонд средства. У нас те в момента са 2,1 млрд. лева и са равни на около 4 процента от всички влогове. Средното ниво в ЕС е 0,8 на сто.

Една от възможностите да се осигурят липсващите 1,5 млрд. лева за изплащането на гарантираните суми е да се предоставят на търговските банки у нас държавни ценни книжа. Освен това две световни банкови институции също били готови да осигурят финансиране. Възможна била и подкрепа от страна на ЕБВР.

„Вложителите в КТБ са 230 000. Така по наши сметки ще има по около 32 000 вложители в банка, която ще трябва да ги обслужи. При такъв разчет не вярвам да се стигне до натоварване на системата и струпване на много хора. Банките ще бъдат заредени, за да могат да отговорят на очакванията на хората. Просто последната цифра ще насочи вложителите към кои банки да отидат. Така ще има диференциация”, разясни Николов пред депутатите.