В България вече са изолирани първите случаи на грип за новия есенно-зимен сезон. Това съобщава пред в. „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. В кръвни проби на четирима души от София е изолиран грипен вирус от тип В. Трима от пациентите са с пневмония, а за четвъртия има съмнение за инфекция на централната нервна система, пояснява проф. Кантарджиев. Пациентите се лекуват в различни болници.

Грипен вирус от тип В бе първият изолиран и през миналата есен. След това обаче основен причинител на епидемията - в над 80% от случаите, беше свинският грип от тип А. Разлика в протичането почти няма, но А грипните вируси предизвикват по-големи епидемии.

Важно е да се знае как да различавате настинка от грип. Вирусните заболявания, които масово ни мъчат през есента, започват 2-3 дни след заразяването, а първите симптоми са дразнене на гърлото, кихане и секрети от носа. При обикновената настинка тези симптоми отшумяват бързо - за 2-3 дни. Възможна е и леко повишена температура, както и кашлица.

От друга страна грипът настъпва внезапно със следните симптоми: болки в гърлото, главоболие и отпадналост (болки в мускулите) в цялото тяло. Характерно е, че болестта ви „сваля“ само за няколко часа и състоянието на пациентите се влошава много бързо. Температурата, която се развива от самото начало надвишава 38 градуса. Типичното усложнение от грипа е пневмонията, като той може да удари с усложнения сърцето, бъбреците, ушите, половата система. Лечението на грип винаги трябва да минава под наблюдението на доктор.  Най-уязвимите групи са хората с отслабена имунна система, възрастните, децата, пациентите с различни тежки заболявания.