Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне 7 депутати от новия парламент, съобщи dariknews.bg. Това е показала проверка на държавното обвинение за хора с висящи дела, попаднали в парламента.

Сигурните имена, както Клуб Z писа, са на Цветан Цветанов, който има 3 висящи дела в съда, както и на Волен Сидеров - с едно дело. Ще бъде поискано и свалянето на защитата на евродепутата и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Проверката продължава, може да изскочат още случаи , твърдят обвинители, цитирани от "Преса". От прокуратурата официално отказват информация до окончателно изясняване на списъка на прегрешилите.

Цветанов, Сидеров, Станишев сами се отказаха от имунитета си в 42-ото НС, за да бъдат разследвани и съдени. Сега обаче са придобили нова защита срещу наказателно преследване и затова Цацаров трябва да изпрати нови искания тя да отпадне. И тримата вече декларираха, че са готови отново да се откажат от имунитета си. При Станишев обаче това е невъзможно - правилата на ЕП не позволяват "самосваляне" на защитата.