Заради драстичния скок на заболелите от COVID-19 главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка с един месец, съобщи самият той в Пловдив. Но поясни, че след 15 юни, когато изтича сегашният срок на обстановката, няма да се връща задължителното носене на маски навън или блокадата на населени места.

"Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя (извънредната епидемична обстановка - б.р.) отпадне ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", каза Ангел Кунчев.

Ограниченията по държавната граница ще останат след 15 юни.

Д-р Кунчев уточни, че извънредните мерки трябва да продължат да се налагат, заради драстичното повишаване на броя на заразените с COVID-19 от последните денонощия. Според него обаче не става дума за втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а на огнища. Той се надява удължаването на мерките да пресече разрастването на епидемията. Решението дали извънредната епидемична обстановка да бъде продължена, ще бъде взето в следващите дни.

Главният държавен здравен инспектор потвърди, че работници в предприятието за детски играчки в Доспат, което се превърна в огнище на зараза в последните дни, са опитвали да прикрият симптомите си от страх да не загубят работата си.

В същото време продължи размяната на обвинения между кметовете на Сърница и Доспат, които се разправят откъде е тръгнало разпространението на инфекцията с коронавирус в тази част на Западните Родопи. Граничното местоположение на Сърница и Доспат в две области, за които отговарят различни регионални здравни инспекции, усложни обстановката при спешната реакция на властите.

"Вчера в късния следобед на територията на общината имаше 4 екипа от РЗИ в Доспат. Те бяха придружавани от хора от кризисния щаб, които уведомяваха близките и контактните, а в Барутин бяха придружавани от кмета на Барутин, те са си свършили работата. Ако е останало още нещо в други населени места, то това ще стане днес", каза председателят на кризисния общински щаб в Доспат Красимир Горов.

Кметът на Сърница Неби Бозов обаче не е съгласен да се обвиняват работничките от фабриката за играчки в Доспат, че са прикривали симптоми с помощта на лекарства.

"Излизат органите официалните с предположения, с клюки, жените взимали хапчета и т.н. Ами 51 жени, които са от Доспат заразени и те ли са взимали аналгинчета, за да скрият температурата, която са имали? И в момента някой да им хвърля клюки и предположения, да им докара допълнително неудобство с чувство за вина, че те са виновни за това нещо, е меко казано - нагло дори", каза  Бозов.

За разлика от Доспат, където от вчера носенето на маски е задължително на публични места - и на открито, и на закрито, в Сърница подобна мярка не е въведена.