Дебатите за свободата на словото у нас са като известния филм с Бил Мъри "Омагьосан ден", в който главният герой преживява отново и отново един и същ ден.

Сравнението е на депутата от левицата, журналист и член на комисията по култура и медии в парламента Александър Симов. А поводът: повтарящото се всяка година дежа вю при приемането на отчета на Съвета за електронни медии (СЕМ). Този формален акт на Народното събрание неизменно се превръща в "говорилня", посветена на медийната среда в България, и също така неизменно от него не следва нищо за нейното подобряване. 

И тази година депутатите не направиха изключение. И не изневериха на себе си при формулирането на тезите си: от левицата посочиха, че от 10 години ГЕРБ е на власт и от 10 години обещава мерки за подобряване на медийната среда, каквито до момента не са видели бял свят. От ГЕРБ, в лицето на председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, пък настояват, че на медийната среда нищо й няма, а "разни неправителствени организации" (разбирай, "Репортери без граници"), ни поставят на "престижното" 111-о място по свобода на словото и това е "кепазене на българската държава".

Пак се говори за фалшиви новини, за напрежението в Българското национално радио (БНР), като от левицата атакуваха новия му директор Андон Балтаков и СЕМ, но и напомниха за липсата на резултат при разследването на прокуратурата за упражняван натиск върху журналистите на радиото от страна на предходния му началник Светослав Костов - притискан на свой ред от политици да "запуши устите" на неудобни журналисти.

Темата поде Антон Кутев, който приветства решението на СЕМ да освободи Костов, но припомни, че в мотивите за това решение не се казва нищо за упражняван натиск. Кутев припомни също така, че по обещания на бившия главен прокурор Сотир Цацаров ще бъдат изнесени данни от телефонни разпечатки, видеокамери - за да се свери тази версия. Но това не се случи.

Както е известно, журналистката Силвия Великова бе свалена през миналата година от ефир от Костов, а ресорът й "правосъдие" отнет, като твърдението бе, че това е станало под натиск - заради начина, по който тя отразява избора на Иван Гешев за главен прокурор. А впоследствие Цацаров възложи разследването на... Гешев. Свалянето на Великова пък бе последвано от безпрецедентното заглъхване на "Хоризонт" за пет часа (времето, в което тя трябваше да води ефир, след като бе възстановена след гневна реакция на премиера Бойко Борисов срещу ръководството на радиото).

Днес Кутев призова парламента да не приема отчета на СЕМ, "докато г-н Гешев не ни донесе разпечатките за казуса с БНР".

"В момента главният прокурор Гешев разследва разследване срещу кандидата за прокурор Гешев. На мен това ми е прекалено свързано", заяви още депутатът от левицата.

И обвини управляващите в бездействие по отношение на медийната среда, като припомни, че през септември миналата година НС взе решение да възложи на културното министерство да напише план за подобряването й, в т.ч. за осигуряването на финансовата и редакционната независимост на медиите. Крайният срок бе 31 март, но от МК не са готови. Формално: заради COVID-19. Неофициално - проблемът е, че още не са изпипани текстовете за нов модел за финансиране на обществените медии.

"Свърши мандатът бе, хора! 10 години сте на власт, кога ще ги решите тези проблеми?! Колко трябва да чакаме?!", заяви още.

И посочи, че не се обръща внимание и на частните медии, където неудобни журналисти са уволнявани и няма кой да ги защити. Защита не получавали и от парламента, като тук Кутев се обърна персонално към Рашидов.

Който пък, както всеки друг път, отрече липсата на свобода на словото и се прехвърли върху фалшивите новини.

"Виждам, че приехте позицията и дъвчите свободата на словото, но нито един от вас не каза каква е дефиницията на свободата на словото. Дефиниция няма да има, докато не разберем какво е то фалшива новина. Разни НПО не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото на една свободна държава. Това е непрекъснато едно кепазене на българската държава. Кой е информаторът на това нещо? Докога някой ще мърси името на българската държава. Дълбоко не вярвам, че България е толкова назад в свободата. Да, сигурно има проблеми. Ще ги има винаги. Свободата на словото е в ръцете на самите медии. От тук съм ви питал има ли да посочите един, който е забранил тази свобода реално да съществува!", започна председателят на медийната комисия.

"Ако няма ден, няма как да разберем що е то нощта!", заяви още Рашидов, уточнявайки, че можем да разберем що е то свобода на словото едва след като се намери форма за справяне с фалшивите новини.

От левицата пак се върнаха на темата БНР - в контекста на продължаващия там конфликт. Той е породен от факта, че радиото има нов генерален директор - Андон Балтаков, но пък той наследи управителния съвет на Костов. Този УС не последва бившия вече директор и не напусна. Иван Ченчев (БСП) атакува СЕМ, че е позволил Балтаков да спечели конкурса, въпреки че е имал незакрита фирма в САЩ. Както е известно, в закона за радиото и телевизията съществува странен, но все така непроменен текст, според който кандидатите за генерални директори на обществените медии трябва да напуснат фирмите си само защото са кандидати, без да са избрани.

Още преди първия етап на конкурса за генерален директор на БНР и БНТ през миналата година, когато кандидатите кандидатстват първо по документи, от СЕМ не допуснаха Валерий Тодоров и Къци Вапцаров за обществената телевизия. Те не бяха излезли от фирмите, които управляват, и това бе счетено като възможен конфликт на интереси. За Андон Балтаков също се знаеше, че по време на конкурса не е излязал от свята консултантска фирма, която обаче е регистрирана и работи в САЩ. Тогава от СЕМ допуснаха неговата кандидатура, защото допуснаха, че дружеството му няма как да влияе на работата му в България. След като бе избран, Балтаков напусна фирмата си в САЩ.

В крайна сметка днес отчетът на СЕМ беше приет.