Европейският съюз, Украйна и Русия са близо до сделка за редовни доставки на руски газ през зимата, обяви днес Европейската комисия след маратонски преговори, които бяха временно прекратени в 5 часа сутринта българско време.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу съобщи, че през изминалата нощ няколко пъти е говорил по телефона с украинския президент Петро Порошенко.

"Споразумение е постижимо въз основа на предложенията, направени от Европейската комисия", каза в изявление Барозу. Той призова всички страни "да използват възможността за приключат преговорите, за да осигурят продължително, надеждно и пазарно основано снабдяване с газ".

Преговорите води европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, а Русия и Украйна са представени от ресорните си министри Александър Новак и Юрий Продан.

Говорителката на Барозу Пиа Аренкилде Хансен съобщи днес, че те са стигнали до чернови на споразумение, които са изпратили да одобрение на правителствата си. 

Хансен не коментира параметрите на сделката. Според предложението на ЕС тя трябва да покрива периода от октомври 2014 до март 2015 включително, като предвижда цена на 1 000 кубически метра руски газ за Украйна от 385 долара. Украйна трябва да предплща газа, а освен това да издължи общо 3,1 милиарда долара неплатени газови сметки на два транша - 1,45 милиарда долара до петък и други 1,65 милиарда долара до края на годината.

Новак заяви пред руски медии, че сделката зависи от това, дали Европейският съюз ще гарантира плащанията от финансово затруднената Украйна. Комисията на Барозу не коментира днес този въпрос. Преговорите трябва да продължат тази вечер. Утре нейният мандат изтича и от полунощ пълномощията й поема новата Комисия начело с Жан-Клод Юнкер. В нея германецът Йотингер ще отговаря за дигиталния пазар. Неговите функции се разпределят между двама комисари - словака Марош Шефчович, заместник-председател на Комисията по енергийния съюз и испанеца Мигел Ариас Канете, комисар по енергетиката и околната среда.

Украйна също има своите претенции. Тя иска Русия да гарантира, че цената няма да се променя в бъдеще. Русия качи цената на газа за Украйна на 485 долара от 268 долара за 1 000 кубически метра през април, след като тя свали проруския си президент Виктор Янукович почти два месеца по-рано. През юни "Газпром" спря доставките за Украйна и обяви, че ще й подава само предплатени количества. 

Украйна възразява срещу едностранното повишаване на цената и иска обезщетение за собствените й нефтени и газови находища, които Русия взе, когато анексира Крим през март. Двете страни се съдят в международен арбитраж в Стокхолм. ЕС се опитва да договори временно споразумение между тях, защото евентуално намаляване на налягането в украинската газова мрежа при повишеното потребление през зимата може да се отрази на доставките за Европа.