Здрав ли е американският президент Доналд Тръмп, се пита днес френското списание "Поан". Въпреки ежегодните доклади за здравословното състояние на държавния глава, слуховете, че то не е добро, продължават. 

На видео, заснето в събота, 13 юни, се вижда как Тръмп слиза с колеблива походка от трибуна, след като е говорил пред кадетите във военната академия Уест Пойнт, близо до Ню Йорк.

Американските журналисти забелязаха, че по време на речта си Тръмп отпива вода от чаша, която с неестествено усилие прикрепя с две ръце. 

Малко по-късно, докато Тръмп слиза по наклонена пътека от подиума, началникът на академията генерал-лейтенант Дарил Уилямс върви плътно до него и не го изпуска от погледа си дори за секунда.

Тръмп се опита да оправдае походката си в Туитър, но обясненията не изглеждат да са убедили много хора, пише "Поан".

"Рампата, по която слязох,... беше много дълга и стръмна, без парапет и много хлъзгава", написа той в социалната мрежа. "Последното нещо, което бих направил, беше да падна, за да се забавляват фалшивите новини".

Според "Ню Йорк таймс" нищо не е показвало, че рампата е била хлъзгава, а и времето е било ясно по време на речта.

Миналия ноември личният лекар на Тръмп публикува доклад за здравословното му състояние, който не каза много, освен че има нормално кръвно налягане и е приемал хидроксихлорохин превантивно срещу коронавирус.

Преди това президентът премина рутинен медицински преглед в Националния медицински център в Бетесда, Мериланд.

В неделя Тръмп стана на 74 години и засега е най-възрастният президент на САЩ, встъпвал в длъжност.