Легендарната улица на Ливърпул "Пени Лейн", която е сред най-големите туристически атракции на града заради едноименната песен на "Бийтълс", е "под заплаха да бъде преименувана". Това заяви кметът на града Стив Родърам, като това би се случило, ако се докаже връзката между името на улицата и робовладелеца от XVIII век Джеймс Пени.

Според Родърам това предположение не е подкрепено с доказателства.

 

 

"Ако има директна връзка между кръщаването на улицата "Пени Лейн" с Джеймс Пени, тогава тя трябва да бъде разследвана", сподели кметът пред "Скай Нюз". "Нещо трябва да се случи и този знак и тази улица наистина ще са под заплаха да бъдат преименувани. Но, разбира се, няма доказателства, че това е така".

Масовите протести след убийството на Джордж Флойд в Америка прераснаха в призиви за събаряне на статуи и преименуване на места, кръстени на британски исторически личности, свързани с робството.

Родърам, който не крие, че е голям фен на "Бийтълс", обяви, че е "прочел малко по въпроса" и смята, че името "Пени Лейн" произлиза от такса, която в миналото е била изплащана, за да се пресече улицата (и се е плащала в пенита).

Преди няколко дни табелата с името на улицата бе задраскан с черен графит и отгоре бе написано "Расистко".

Огромна част от транслатлантическата търговия с роби е преминавала през пристанището на Ливърпул и затова протестите там са сред най-интензивните в страната.

Преди няколко дни Университетът на Ливърпул преименува зали, кръстени на един от най-великите британски премиери - Уилям Гладстон, който е и създател на Либералната партия. Причината - баща му е бил сред най-големите робовладелци на острова и младият Уилям му е помогнал да получи репарации, след като робството е било забранено.

В Ливърпул също има изграден Музей на робството.