Путин и обкръжението му периодично говорят за началото на Трета световна война. Говорят често, с придихание, като за нещо съкровено, за което са мечтали през целия си живот. Понякога чужденци също се поддават на кремълското настроение и също се опитват да разсъждават за „третата световна“, но им се получава сковано и неубедително.

Първо, силите не са равни. Второ, за да бъде войната световна, то Русия трябва да има поне дваминца съюзници.

Във връзка с легендата за „третата световна“ през последните дни се случиха няколко събития. Прави впечатление интервюто за „Комсомолска правда“ на настоящия диктатор на Сирия Башар ал-Асад. Башар младши – най-отявленият и изключително скъп приятел, за чието спасение Путин заложи остатъка от авторитета си и значително опразнения руски държавен бюджет.

Неочаквано сирийският диктатор не подкрепи своя руски колега в стремежа да повоюва в световен мащаб. „Що се отнася до Трета световна война, този термин често се използва – особено след ескалацията в Сирия наскоро. Днес наблюдаваме ситуация, която прилича като стадий на развитие на Студената война“, каза Башар ал-Асад. „Затова тази миризма на война, която вие описахте като Трета световна война, се усеща във въздуха, но това все още не е директно военно стълкновение“.

Въпреки че още през юни по време на визитата на Путин в Китай той, без да се замисля, изтърси: „Необходимо е да помним уроците на Втората световна война, за да предотвратим бъдеща Трета световна война“. Това го каза на среща с президента на Китай Си Цзинпин.

Думите на Путин не направиха особено впечатление, но от този момент цялото му обкръжение, всички патриоти на Русия, в това число и тези, които до неотдавна говореха за „величието и непобедимостта на руското оръжие“, започнаха да се надпреварват да плашат с Трета световна. Със своите думи, както започнаха да пишат патриотичните сайтове, „Владимир Путин предупреди целия свят за напрежението в областта на геополитиката, което провокира Трета световна война. В голяма степен това послание бе адресирано към Европа, която поддържа вектора на външната политика на САЩ, въпреки че подобна стратегия нанася съществени щети на страните от Европейския съюз“. Освен претенциите им на анализатори, строителите на „руския свят“ не се отказват и от суеверието: „съгласно пророчествата на Ванга, в които тя видяла Третата световна война, Европа била обезлюдена и разрушена“.

Специално за разпространяване на страх в рускоезичния интернет бе създаден сайт, който се нарича точно така - „Трета световна война“. Сайтът Правда.ру даже публикува текст с линк към някаква канадска независима организация - The Centre for Research on Globalization (CRG), който е озаглавен „Желанието на Америка да свали Путин може да доведе до Трета световна“. Става дума за конкретен човек, който у дома е създал култ към собствената си личност и е превърнал себе си от малък чиновник в съветския КГБ във водещ лидер от настоящето. А ако „третата световна“ вземе да започне, то ще е само заради това, че светът се бои да не изгуби това светило на геополитиката.

Какво се случи? Защо е тази истерия и постоянно напомняне за това, че нищо няма да остане на Земята – не само разрушена Европа, но и самата Русия. Отговорът е много банален – на срещата на Г-20 в Китай Путин спомена за „трета световна“. И кой ще даде гаранции, че Русия в това състояние и с такъв президент въобще е способна да говори на един език с европейците?

Второто събитие – срещата на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС - т.нар. Ташкентски договор) в Ереван, където Путин изглеждаше в няколко паралелни свята – не толкова като човек, който се опитва да вдъхне нов боен дух на една съзнателно мъртвородена организация, но и като главен разпространител на слуха за Третата световна. Като че ли това е единствената структура, която може да бъде хвърлена на фронта за защита на Русия. Въпреки че ОДКС бе създадена изключително за поддържане на мита за противостоене с НАТО. Точно както през 1955 година бе създаден Варшавският договор. Но пък той все пак за известно време бе действаща организация, която се включи в потушаването на въстанието в Будапеща през 1956 година и в Прага през 1968 година. Както и при ОДКС, командването на Варшавския договор се осъществяваше само от Москва, а пък финансовите разходи се съгласуваха с ЦК на КПСС.

За да се говори за нова световна война, трябва да се разбере кои сили ще застанат една срещу друга. От логиката на Путин излиза, че срещу него и Русия ще се опълчи Западът, най-вече САЩ. Но ако се следва логиката на поведение на другите страни, които примерно гласуват в ООН резолюция срещу агресията на Русия, то съюзници на Запада ще се окажат поне половината страни в света. Ако не военни, то поне политически. От другата страна Русия е сама. И не е вярно, че членовете на ОДКС ще изпратят своите войници да умират за страна, от която в Таджикистан се връщат по хиляда трупа на сънародници, убити от руски скинари или умрели по време на оказване на медицинска помощ. Освен това, малко вероятно е някой да приеме насериозно армията на Таджикистан. Както и армията на Казахстан с 16-милионно население и с по-близък съюзник Китай, отколкото Русия. Армения си има свои проблеми с неразрешения конфликт в Карабах. Белорус пък започна собствена игра със Запада.

Има и още един повод за руската истерия – разполагането на американската противоракетна отбрана непосредствено до границите на Русия. Това означава, че руските ракети могат да бъдат сваляни веднага след излитането им и митичните ядрени бойни глави могат да бъдат разпръснати точно над Русия.

Накрая, само мързеливите изпитват трудност да открият статистическа информация за въоръженията на САЩ и Русия – руската армия е два пъти по-многочислена, но няколко пъти по-слабо въоръжена. И това са данните без войските на страните от НАТО, сред които най-големите са на Турция, Германия, Франция и Великобритания. Превесът е няколко пъти.

Третата световна – това е една красива приказка, особено когато знаеш колко руски пари са скрити в западни банки, колко недвижими имоти са изкупени от руските олигарси и политици в Европа и САЩ. Голяма част от това, което се случва в Русия, пряко или косвено засяга Запада – това е чиста проба пропаганда, целяща да консолидира руснаците за защита на вожда от митичната заплаха. Санкциите накрая започнаха да работят и Русия все по-бързо пропада в икономическата пропаст. За запазване на доверието на руснаците е необходим нов мит – за Третата световна.

----

* Коментарът на Олег Панфилов е публикуван в кримското издание на сайта на Радио Свобода. Преводът е на Клуб Z.