Националният съвет на "Да, България" е решил снощи да се яви самостоятелно на изборите и да не приеме поканата на "Нова република" за общо явяване. Това съобщи лидерът на партията Христо Иванов пред бТВ тази сутрин. 

Решенията на "Да, България" са да се явят под собственото си име. Ако не получат в срок регистрация от съда, ще използват други законови механизми, обясни Иванов. 

"Не споделям, че единственият ни шанс е да се преборим за един от дял от 7%, които гласуваха за Трайчо Трайков", каза бившият правосъден министър. 

Второто решение на "Да, България" е да работи за създаването на широк антикорупционен блок в следващото Народно събрание. Целта на самостоятелното явяване на изборите била "да изградим трайна връзка с избирателите, да имаме собствена физиономия".

"Ние трябва да работим за изграждането на „Да, България“ като траен политически субект."

Нито „Да, България“, нито "Нова република" са годни политически субекти към момента, обясни Иванов. - Става дума за юридическите им регистрации. 

"Стратегическата ни цел е да излезем извън тези 4%", каза още Иванов.

Преди два дни Радан Кънев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров и други политици от Гражданския съвет, ДСБ и други организации обявиха надпартийната платформа "Нова република" и поканиха "Да, България" за общо явяване на изборите. 

"Ние отправяме искрена, приятелска покана към "Да, България", с които имаме еднаква кауза, за съвместно и равноправно явяване на изборите. Без това да се смята като поставяне на срокове, като натиск, като изискване на обяснение защо това не се е случило, ако не се случи", каза тогава Трайчо Трайков.

По-късно сайтът на "Да, България" съобщи, че партията създава шест групи, "които с помощта на експерти да подготвят основни мерки в следните области: правосъдие (правосъдие и държавна администрация, вътрешни работи и национална сигурност, информационно общество), просвета (образование и наука, култура, медии), просперитет (икономическо развитие и публични финанси), здраве (здравеопазване, социални политики и недискриминация, спорт), природа (околна среда и води, устойчиво развитие), свят (външна политика и европейски въпроси, българи в чужбина)".

До 8 февруари тези групи трябва да представят пред Изпълнителния съвет разработените от тях мерки. 

Координаторите на експертните работни групи са:

  • Държавно управление – Атанас Славов

  • Образование – Вера Асенова

  • Здравеопазване – Надежда Цекулова

  • Екология – Александър Дунчев

  • Просперитет – Кирил Петков

  • Правосъдие – Христо Христев.