Репортаж на bTV от 2013 г предизвика бурни реакции в социалните мрежи днес, след като историк установи, че негов приятел дърворезбар е изсякъл "уникални знаци", които според археолозите са дело на готите преди 1700 години. 

В репортажът, който можете да гледате тук, проф. Ангел Конаклиев показва и интерпретира пред камера мистични знаци-рисунки, или петроглифи, открити въру каменна стена в крепост до с. Богомолско, Североизточна България. 

"Жрец с нимб, който извършва ритуал, като в ръцете си държи горяща купа", описва проф. Конаклиев.
 "Следващото изображение е храм, с кръста отгоре, с молещия се човек", продължава да разказва професорът.

Според него те са от времето на готите, живяли преди 1700 години по тези места, и показват преминаване от езичество към ранно християнство, защото се появяват кръстове и храмове.

"Рисунки на слънцето и луната", описва ги Конаклиев.

Той е археолог към Регионалния исторически музей в Търговище. Казва още, че хората в селището явно са били със "завиден интелект, мъдри".

Четири години по-късно обаче - а именно днес - точността на рисунките бе поставена въпрос от музиканта и историк Калин Йорданов, който твърди, че негов приятел е авторът им: 

"Ето така, приятели, се прави история и археология в България. Ето така се раждат митовете и легендите. Преди двайсетина години тези петроглифи ги изсече в скалите край с. Богомолско собственоръчно моят приятел и колега Veselin Mitev от Исихия/Isihia и Kayno Yesno Slonce (б.ред. музикални групи). И аз лично си спомням времето, когато той го направи. Сега неговото скално изкуство е вече история на 1700 години и културна ценност, която се свързва и датира с присъствието на готите по нашите земи и техните религиозни вярвания, които отразяват прехода от езичество към християнство и може да се види в музеите по история. Поздравления, Веско, вече си създател на нова цивилизация! А археолозите от РИМ Търговище могат да си скъсат дипломите и да вървят да търсят древните умни хора и мъдреци някъде другаде," пише той във Фейсбук.  

Веселин Митев е музикант и дърворезбар, явно и с любов към каменоделството.

Потърсихме проф. Конаклиев от Търговище за коментар. Той първо ни сподели, че един от знаците е изложен в музея, останалите са си на скалата до крепостта.

Попитахме го и в кой период са датирани надписите и дали наистина са на 1700 години. Той потвърди: 

"Четвърти век някъде, да. Населването на готите по тези земи, това не е само мое мнение, това е и на Павел Георгиев и Иван Йорданов от Шумен

"На какъв принцип са датирани?"  

"Предвид наличието на крепостта и града там, къде се намират, на базата на материалите там. На базата на датировката на крепостта, мястото, на което са намерени", обясни професорът.

На историята на Йорданов и Митев професорът реагира с недоверие: 

"Ние сме разговаряли с местни хора, които са доста по-възрастни от 20 години, които казват, че откакто се помнят, те са били там. Смятам, че не сме сгрешили." 

Конаклиев допусна, че може да греши, но повтори, че в случая е много сигурен в датировката, и то не само той.

Обясни, че този тип надписи, изсечени на камък, се датират от специалист в епиграфиката, който по особеност на буквите и знаците определя периода. 

На въпрос дали тези надписи са датирани от такъв, той отново ни насочи към публикация на доц. д-р Павел Георгиев в Шумен, който се е занимавал "с тези работи", макар да не е специалист по епиграфика.  

Очаквайте подробности.