Община Царево удържа на думата си и изпрати механизирана техника тази сутрин в рибарското селище на Резово, за да съборят Даляна на прочутия рибар Васко Паяка. Мероприятието бе обявено като „почистване с механизирана техника на поземлен имот с начин на трайно ползване „пасища, мери”.

Моля, всички движими вещи попадащи в имота да бъдат преместени в противен случай, ще бъдат премахнати принудително”, пише на залепеното пред Даляна съобщение. (пунктуацията е оригинална – б.р.)

Вчера режисьорът Евгений Михайлов съобщи за готвеното събаряне на рибарския клуб:

Наскоро Резово е посетено и от вицепремиера Валери Симеонов. От скъпите заведения в Резово му се били оплакали, че Паяка с рибената чорба (най-вкусната) и пържената риба (каквато се улови в мрежите) им подбивал цените и им отклонявал клиентите. Странен плач срещу клубче, което не предлага на гостите си нищо друго освен чорба и пържена на тиган риба асорти.

Но Валери Симеонов, нали е бизнесмен, ги разбира тези работи. Та нали в неговия хотел до границата отсядат командированите военни и полицаи. Бизнесът си е бизнес!

И държавнически трябва да се реши проблемът.

А проблемът на Южното Черноморие се оказа паянтовият дървен навес на рибаря Васко Паяка! Не Брендо и бетонираният „Оазис”! Не Жени Живкова, препречила с двуметрова ограда достъпа до плажа и брега край Лозенец! Не Шарлопов и бетонираният Боджак край Созопол. Те са узаконили беззаконието си! Те са ОК!

Клуб Z и няколко други онлайн медии публикуваха историята. В резултат тази сутрин багерът е бил посрещнат от десетки граждани и от екипи на бТВ, Нова тв и БНР.

„На място бяха и работници от общината, които да започнат "почистването". Дойде и багер от Царево. След час някой се обади на багериста и машината потегли обратно за Царево. Явно и в общината са разбрали, че не може без заповед, връчена по законния ред, да "почистят" двайсетгодишния рибарски далян”, пише Михайлов от мястото на събитието.

Граждани от Резово са сезирали омбудсмана Мая Манолова, че планираната акция на община Царево не е била по процедурата за незаконно строителство, а е прикрита зад намерението за почистване на пасища.