Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова се срещна с руския президент Путин в Санкт Петербург. Срещата се състоя вчера в Ермитажа. Двмамата почетоха 250-годишния юбилей на един от най-старите културно-исторически музеи в света.

Точно преди четвърт хилядолетие в Ермитажа били изложени за първи път 225 платна на западноевропейски художници. С тях закъсалият финансово берлински търговец Йоха-Ернст Гоцковски погасил дълговете си към руската империатрица Екатерина Велика.

Путин подари на Ермитажа най-скъпото яйце в света, съобщи в. "Комсомолская правда". Това е Ротшилдовото яйце-часовник, произведено през 1902 г. от бижутера Карл Фаберже по поръчка на американката Беатриса Ефруси. Тя го подарява на брат си, барон Едуард Ротшилд, на сватбата му през 1905 г.

Най-скъпото яйце в света, което Путин подари на Ермитажа. Снимки В. "Комсомолская правда"

Яйцето е обявено на търг едва през 2007 г. от къщата "Кристи". То е купено за 18,5 милиона долара от руския богаташ Александър Иванов. Бижуто става главен експонат от основания от Иванов Руски музей на Фаберже в германския град Баден-Баден.

Другият подарък на Путин за Ермитажа също е дело на Фаберже. Това е часовник, изработен през 1891 г. за 25-годишнината от сватбата на император Александър III и принцеса Дагмара Датска.