Ще запомним 2014 година с разнообразни събития в сферата на икономиката, политиката и шоубизнеса, но да не забравяме и технологиите. Отиващата си година беше белязана от доста  разнообразни хакерски атаки. Някои от тях бяха съвсем „добродушни“ - просто майтапи на компютърните гурута. Други обаче нанесоха щети за милиарди. 

Нека да видим кои са топ хаковете на 2014 година:
 
1. Sony 

Sony оглави класацията на най-атакуваните компании през 2014 година, защото само за 12 месеца понесе няколко стотин пробива. Повечето от тях не бяха особено големи, но на 24 ноември служителите на Sony Pictures Entertainment бяха неприятно изненадани от изображение на червен череп на служебните им компютри. Групата Red Skull нанесе големи щети на гиганта и дори тръгнаха слухове, че компанията е на път да се разпадне. Голяма част от поверителната фирмена информация беше открадна, включително няколко неизлъчвани досега продукции, лични данни за служителите като банкови сметки, здравни осигуровки и др.
 
2.Regin – кошмарът на правителствата

Regin е известният зловреден софтуер, чието създаване се приписва на британската шпионска агенция GCHQ. “Специалитетът“ на вируса са държавни администрации и служби с класифицирана информация. Специалисти коментират, че специалният софтуер е създаден, за установяване на контрол върху мобилните комуникации и подслушване. Най-неприятното в случая е, че Regin се променя постоянно и е практически неоткриваем.

3. Home Depot

Електронният магазин Home Depot, който беше рекламиран с изключително високата си сигурност при плащане, претърпя сериозна атака през септември тази година. Собствениците обявиха, че заради дупка в сигурността над 56 милиона кредитни карти са станали жертва на хакери. Компанията загуби огромни суми, защото въпреки усилията за по-голяма сигурност, една доста голяма част от потребителите се отдръпнаха. 

4. iCloud

Гигантът Apple претърпя много сериозни загуби и отнесе доста критики след като през септември лъснаха голи снимки на много холивудски звезди. Атаката е била насочена към смартфоните на Apple – iPhone, снимките от които се качват директно във виртуалния харддиск iCloud. Гиганът обаче отрече пробивът в сигурността. Изпълнителният директор Тим Кук заяви, че вероятно знаменитостите са били „подмамени“ сами да предоставят паролите си за iCloud. 

5. Bitcoin обирджиите

Популярната виртуална валута Bitcoin много бързо се превърна в мания за милиони потребители по цял свят. „Златната треска на 21 век“ завладя мнозина и всеки втори започна да „копае“ за виртуалните пари. Това обаче не остана незабелязано и за хакерите. След няколно неуспешни опита се появи Pony – крадецът на виртуални портфейли.

Зловредният софтуер се появи през март 2014 и успя да присвои над 220 000 щатски долара само за 5 месеца. Малко по-късно канадската банта за виртуална валута Flexcoin обави, че е станала жертва на хакерска атака и е загубила над 620 000 щатски долара. До началото на декември са били хакнати повече от 10 банки за биткойни, а щетите са на стойност десетки милиони долари.