Рейдър и политически хамелеон.

Това са двете определения, които най-много прилягат на руския депутат Александър Михайлович Бабаков.

Вчера, в последния ден на 2014 г., в. "Ню Йорк таймс" свърза името му с България. Според изданието той дошъл у нас като специален пратеник на руския президент Владимир Путин и предложил подкуп на Божан Стоянов - зам.-министъра икономиката и енергетиката в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Целта била подпомагане на строителството на "Южен поток".

Кой е всъщност Александър Бабаков

В момента той заема длъжността "Специален представител на президента по взаимодействие с организациите на съотечествениците зад граница".

Роден е през 1963 г. в Кишинев, столицата на днешна Молдова. Завършва местно училище със златен медал и е майстор на спорта по тенис на маса.

През 1985 г. завършва икономика в МГУ - Московския държавен университет "Михаил Ломоносов". За отбелязване е темата на дисертацията, с която кандидатства за аспирант: "Държавното регулиране на аграрните отношения в развиващите се страни".

От 1988 до 2003 г. Бабаков преподава икономически науки в МГУ. Пише и няколко монографии на икономически теми.

Паралелно от 1994 г. Александър Михайлович се впуска и в бизнеса. Прави редица успешни инвестиции. През 1998 г. става член на Съвета на директорите и председател на Надзорния съвет на Московската акционерна банка "Темпбанк".  Същата година влиза и в Съвета на директорите на руския футболен отбор ЦСКА (Москва). След години за известно време е и съсобственик на клуба.

Бабаков постепенно разпростира бизнеса си в съседна Украйна. Първия си милион там той натрупва заедно с местния мафиот Максим Курочкин. Последният е застрелян от снайперист пред срадата на съда в Киев през 2007 г. Срещу него са възбуждани редица наказателни дела, които обаче са прекратявани при доста съмнителни обстоятелства.

Смята се, че Бабаков и Курочкин защитават в Украйна интересите на добре известния руски финансов кръг "Лужники", свързван с тогавашния московски кмет Юрий Лужков. В тази страна двамата съдружници притежават също акции в Акционерна банка "Първа инвестиционна", Украинската инвестиционно-финансова компания (УИФК) и металургичното предприятие "Полиметали".

Но главният бизнес в Украйна и на Бабаков, и на Курочкин, е енергетиката. Като съсобственици на регистрираната в Словакия компания VS Energy International те постепенно приватизират областните енергийни дружества. Говори се, че сделките се осъществявали твърде лесно с благословията на украинския президент (2005-2010 г.) Виктор Юшченко.

През 2004 г. обаче украинският президент Леонид Кучма подписва указ за създаването на Украинската енергийна компания. Тя получава контрола над основния пакет акции на областните енергийни дружества, приватизирани от Бабаков и Курочкин.

Така Александър Бабаков се разделя с местния си съдружник и се насочва към хотелиерството. За кратко време и при доста съмнителни обстоятелства той придобива хотелите "Премиер палас" в Киев, легендарния "Ореанда" в Ялта, "Днестър" в Лвов, "Стар" в Мукачево, "Лондонская" в Одеса и други. Бизнесменът влиза за кратко в управата на швейцарската компания Iwenta, притежаваща луксозни хотели в Киев и на полуостров Крим.

Легендарният хотел "Ореанда" в Ялта е собственост на Александър Бабаков.

По същото време Бабаков прави първите си, макар и плахи, стъпки в политиката. Той влиза в Партията на руските региони (ПРР) и е избран за член на нейния Политически съвет. Малко по-късно партията е преименувана на "Родина". На парламентарните избори през 2003 г. Бабаков влиза в Думата като депутат от "Родина". Става и зам-председател на Комитета по енергетика, транспорт и комуникации.

През март 2006 г. той оглавява "Родина", като наследява подалия оставка заради видеоклип с расистко съдържание Дмитрий Рогозин - днес вицепремиер, а преди това представител на Русия в НАТО. Същият Рогозин преди три месеца нападна в туитър служебния ни военен министър, когото нарече "някой си Шаламанов", и го обвини, че убедил служебния премиер Георги Близнашки страната ни да се откаже до 2020 г. от руските бойни самолети.

Новоизпеченият политик не загърбва обаче бизнеса си в Украйна. Там той се захваща с дейности, известни като рейдърство. Това е превземане предимно със законни средства, но при необходимост и с измами, на компания въпреки съпротивата на основния акционер.

Бабаков е обвинен от бивши акционери, че в периода 2006 г. е превзел по този начин хотел "Рус" и търговските центрове "Метроград" и "Метрополис" в Киев, както и хотел "Юност" в Одеса. Обектите са завзети с помощта на милицията и въз основа на несправедливи съдебни решения.

За главен лобист на Бабаков в Украйна е смятан тогавашният й вътрешен министър Юрий Луценко. По времето на президента Виктор Юшченко той лежа в затвора, а днес оглавява не коя да е украинска партия, а най-многочислената - прозападния Блок на Петро Порошенко. Няма грешка - става дума за настоящия президент на страната Петро Порошенко.

Самият Бабаков категорично отхвърля обвиненията срещу себе си и твърди, че крайната им цел е да дискредитират определени политици в Русия.

През 2006 г. оглавяваната от него партия "Родина" се обединява с други две - Руската партия на Живота и Руската партия на пенсионерите. Новата формация приема името "Справедлива Русия". Неин лидер вече е Сергей Миронов. А Бабаков е избран за депутат на парламентарния вот през 2007 г. и става един от деветте зам.-председатели на Думата.

В парламента Александър Михайлович стана известен с това, че искаше да бъде приет закон за данък върху разкоша. Под ударите му щяха да попаднат всички собственици на жилища на стойност над 15 милиона рубли (205 000 евро). А това са всички притежатели на жилища в Москва и околностите й.

Всъщност партия "Справедлива Русия" не е нищо друго, освен придатък или "патерица" на "единствената и непогрешима" "Единна Русия" на Владимир Путин. Още от самото си създаване "Справедлива Русия" обявява, че стои изцяло зад главните приоритети на държавното ръководство. За кратко през 2010 г. между двете партии избухва караница, но тя бързо е разрешена със споразумение за единодействие по най-важните въпроси.

През лятото на 2011 г. плъзват слухове, че Алексей Бабаков напуска "Справедлива Русия". Депутатът няколко пъти категорично отрича. След което на парламентарните избори през същата година се кандидатира и влиза в Думата като депутат от - каква изненада! - "Единна Русия".

Днес Александър Михайлович е член на Комитета по международни дела на Думата, председател на Комитета по правно осигуряване на развитието на организациите от военно-промишления комплекс и специален представител на президента по взаимодействие с организациите н съотечествениците зад граница.

И, както се оказва - главен емисар на Путин за подкупване на български зам.-министър за "Южен поток". Но това го няма в официалната му биография.