Има едни странни хора, дето сън не ги хваща, че Европейският съюз щял да мине “на две скорости” и ние сме щели да останем в по-бавната.

Пиша това, за да ги успокоя. Европа отдавна е на много скорости, а ние сме в най-бавната – балканската.

Преди почти седмица Европейската комисия обяви проект да ни прати задължително 572 нелегални имигранти от Италия и Гърция и още 216 – “факултативно”, от бежански лагери в страни извън ЕС.

Заедно с евродепутатите Светослав Малинов и Илияна Йотова и депутата Красимир Каракачанов моя милост приндадлежи към маргиналното малцинство от четирима души, което вика, че това е несправедливо.

Защо мислим така, пише туктук и тук.

Ред европейски правителства – германското, френското, унгарското, словашкото, испанското, полското – изразиха несъгласие със схемата или поне резерви към нея.  Българското обаче мълчи.

Реших да спукам леда и да го попитам какво мисли. Най-напред в понеделник написах мейл на МВР.

На 15 и 16 юни в Люксембург има Съвет по правосъдие и вътрешни работи и българската министърка Румяна Бъчварова ще обсъжда предложението с колегите си от останалите 27 държави-членки на ЕС.

Първо обосновано предположих, че Бъчварова вече знае какво ще им каже. После смело допуснах, че би го споделила и с българските граждани. Които плащат полета до Люксембург и издръжката на бежанците.

Чаках един ден. Отговор не получих. Обадих се на служба “Пресцентър и връзки с обществеността” на МВР, където дежурната Димитрова откри мейла ми и ме помоли да почакам на линия. Докато чаках, ми пуснаха “Чикитита” на АББА в инструментал на пиано.

После пак ми се обади Димитрова и ми каза:“Ами значи това, от което вие се интересувате, няма как да получите отговор от нас, защото трябва да бъде отговор на ниво Министерски съвет, позиция на правителството, не на МВР. Така  че да го препратите мейла си към правителствената служба”.

К’ъв купон ще е, викам си, МВР да мисли едно, а правителството – друго.

Но ние сме държава и в нея има ред.

Димитрова ми каза да се обърна към www.government.bg и аз се обърнах.

Там пише интересни неща, но ми се струва, че най-интересните не ги пише.

Какво обаче прочетох:

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОДКРЕПЯ РАЗВИТИЕТО НА КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА В БЪЛГАРИЯ

Гледай ти!

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИНАГИ Е ПОДКРЕПЯЛО ПРИЗНАТИТЕ ИЗПОВЕДАНИЯ И РАЗЧИТА НА ТЯХНОТО ОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМИ КАУЗИ

Правилно!

БОЙКО БОРИСОВ: БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ СУВЕРЕНИТЕТА, НЕЗАВИСИМОСТТА И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНО ПАРТНЬОРСТВО

Борисов май обича глагола “подкрепям”. Ама нищо не казва за имигрантите.

Обадих се на Правителствената информационна служба. Номер 00359 2 940 27 70. Никой не вдигна.

А как го вдигаха едно време!

Обадих се отново. Никой не вдигна.

Потретих. Пак нищо.

Тогава приех радикален подход – кликнах върху бутона “Премиер”. И видях това.

Предположих, че полето е празно, защото какво мисли премиерът е държавна тайна.

И не бива да я прочетат чуждите разузнавания. Най-вече – това в Скопие.

Тогава се обадих лично на Борисов. Юнкер ми даде номера му веднъж, когато се целуваха с българския премиер публично и сетне шефът на Еврокомисията каза, че сме “велика нация”.

Борисов не вдигна.

Положението е сериозно, братя и сестри.

Много е голяма разликата в скоростите.

И докато го вдигнем (телефона), ще ни го набутат (механизма за солидарност с клетите Италия и Гърция).