Кога по пътищата ще се тръгнат автомобилите без шофьор? Кога ще можем наистина да влезем във виртуалната реалност, като не само виждаме и чуваме, но и усещаме това, което се случва в симулирания свят? Ще можем ли да четем мислите на другите някога? Отговори на някои от тези, а и на други въпроси, дава разпространен днес доклад на Toshiba, изготвен с помощта на лондонския футуролог д-р Иън Пиърсън. От него може да разберете какви ще са водещите иновации в следващите 5, 10 и 20 години.

До 2020 г.

Самостоятелно управляемите коли ще започнат да се появяват по нашите пътища. Вместо за шофиране, собствениците ще могат да използват времето за пътуване за работа или почивка, точно както пътниците в градския транспорт. Мнозина ще се възползват от това допълнително време за работа, за да напускат дома си по-късно, а офиса по-раноИ

нтернет на нещата" (б.р., концепция, според която различните електронни устройства от заобикалящия ни свят ще си "говорят" помежду си) ще бъде много по-развит и нашите домове и офиси ще бъдат населени с широка гама от устройства, изпълняващи различни роли с широка гама от интерфейси, отговарящи на разнообразни команди или събиращи данни от различни сензори.

Много компании ще започнат да използват роботи в приемни и чакални за различни помощни роли. Хуманоидните роботи като Аико Чихира на Toshiba са проектирани именно с такава цел и през следващите 5 години за много хора това ще бъде първата им среща с подобен вид технология.

До 2025 г.

Визуалната комуникация ще бъде много по-развита и ще използва 3D и дори холографски изображения в голяма част от нашето ежедневие.

Мобилен хъб

Хората все още ще искат да извършват различни задачи в движение и личното устройство ще може да се свързва към системите наблизо, предлагайки по-лесно взаимодействие. Развиващият се процес на минимализация и миниатюризация ще означава, че ще имаме много малки ИТ устройства по себе си, всяко от които ще изпълнява различни функции, като например идентификация и сигурност или аватар за добавена реалност. Някои от тях ще бъдат просто бижута, които ще са дигитално контролирани.

Видео татуировки

Вече видяхме прототипни демонстрации на електроника, отпечатана върху тънки мембрани, предназначени да се прилепват добре към повърхността на кожата с цел медицинско наблюдение. До 2025 г. тези печатни мембрани ще включват възможности за екран, а вероятно дори и чувствителност на допир, така че ще могат да ни служат като допълнителни дисплеи и ще могат да бъдат оприличени на видео татуировки, които ще са част от украсата на тялото и ще показват видео и снимки.

Изкуствен интелект

Голяма част от работата, извършвана днес от различни специалисти и бизнес професионалисти, ще се извършва от компютри с помощта на силно напреднали системи за изкуствен интелект. „Парадоксално е, но колкото повече технологиите се развиват, толкова повече те ще ни принуждават да се концентрираме върху това да бъдем човешки същества“, казва д-р Иън Пиърсън. Изкуственият интелект постепенно ще бъде приет като приятел и хората ще изграждат емоционална връзка с него.

Суперкондензатори

След 10 години някои електронни устройства ще се захранват от електронни компоненти, наречени суперкондензатори вместо батерии, които ще се зареждат от устройства, вградени в мебелите. Възможността за по-често зареждане ще означава по-малки батерии и по-леки устройства. Горивните клетки са предлагани многократно като бъдещи източници на захранване, но напредъкът като цяло е бавен, а прогресът по отношение на суперкондензаторите може да премахне стимулите за по-нататъшното им развитие, най-малкото във връзка със захранването на IT устройства.

До 2035 г.

Истински роботи

Ще имаме много роботи, които ще споделят нашата ежедневна среда, с реалистична човешки вид и персоналност, способни да комуникират добре дори и с езика на жестовете.

Дигитален грим

Отпечатаната електроника, използвана през 2025 г. за видео татуировки, може да се развие в невидимо отпечатана верига по цялата повърхност на кожата, която да изпълнява функцията и на дигитален грим. Смарт гримът ще бъде направен от частици, които ще могат да пречупват светлината и да видоизменят цветовете, точно както люспите по крилата на пеперудата и освен това ще може да бъде програмиран да се променя през деня според местоположението, времето или друг контекст. Тъй като гримът ще става „по-технологичен“, повече мъже биха могли да започнат да го използват също така.

Интерфейси за разпознаване на мислите

През 2035 г. разпознаването на мислите ще бъде често срещано, заедно с разпознаването на жестове и изражения, базирано на изключително напреднал изкуствен интелект, който ще ви познава по-добре отколкото вие самите. Вашият компютър най-вероятно ще използва телата на роботи, за да се движи и да извършва различни дейности. Той не трябва физически да присъства в робота и ще може да контролира неговите действия от разстояние, използвайки сензорите му, сякаш е инсталиран в самия него.

Съзнателни асистенти, базирани на изкуствен интелект

Невидимите компютри ще са навсякъде около нас. Устройствата за обработване и съхранение,  всички комуникации и сензори ще са изключително малки, но ще са разположени около нас, където и да се намираме. Облачните решения вече няма да бъдат под формата на централизирани сървърни ферми, а истински облак с множество устройства, разпрострели се като фина мъгла през нашия свят. Някои от тях ще са изключително интелигентни - ще знаят какво се изисква от тях и ще правят най-доброто, за да го постигнат, без необходимост от по-нататъшни инструкции. Тази самоорганизация ще направи много по-лесно разгръщането на смарт системи, които добавят интелигентност към обкръжаващата ни среда. Резултатът ще бъде смарт заобикаляща ни среда, която разбира и изпълнява прости гласови команди.

Изцяло сетивна виртуална реалност

До 2035 г. директните връзки в мозъка ще позволят всяко едно сетиво да бъде използвано във виртуалната реалност. Изцяло сетивната виртуална реалност ще изглежда като буден сън или дори като истинска реалност. Реалният и виртуалният свят ще си взаимодействат и ще се сливат един в друг, правейки реалния свят по-богат, а виртуалния – по-възприемчив.