Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида - САЩ и Русия се намериха в задънена улица спрямо конфликта в Сирия, след като правят една и съща грешка. По ирония политиката на Москва папагалски повтаря неуспешния план на Вашингтон за решаване на проблема в обгърнатата oт пламъците на гражданската война страна. Американският подход бе фокусиран върху усилията да бъдат накарани външните поддръжници на Башар Асад да го изоставят. Целта бе по този начин да бъде променен баланса във властта и да се докаже пред света, че режимът в Багдад няма бъдеще. САЩ и съюзниците им постъпателно засилиха подкрепата за разединената сирийска опозиция. Асад не дава признаци, че е готов да се откаже от властта. Русия и Иран продължават да залагат на неговата карта и пристъпиха към конкретни военни ходове на бойното поле.

Американската и руската политика са сходни и друг аспект: нито една от двете страни не е в състояние да убеди другата да изостави политиката си към Асад, за да се стигне до продуктивни преговори. Може да се очаква, че не само САЩ, но и съюзниците им Саудитска Арабия, Катар и Турция ще отговорят с ескалация на въздушните удари срещу сирийската армия. Както вече се доказа засилването на въздушната война изостря гражданската война, която вече отне живота на стотици хиляди сирийци.

Военните експерти посочват, че Русия засега не бърза да изпрати значителни сухопътни сили в Сирия. Разузнавателните данни сочат, че Путин декларира сериозни намерения, след като за първи път прехвърли в чужбина 6 от най-модерните си танкове Т-90, 35 бронетранспортьора БТР-82А, 15 артилерийски установки и 200 морски пехотинци, които охраняват летщето в Латакия. Шпионски снимки от сателити потвърждават, че руснаците изграждат нова база край града, в която ще има казарми за около 1000 военнослужещи. За да създаде солидна военна сила, Русия ще трябва да разположи в Сирия поне 3-4 батальона или около 1500 бойци заедно тежките им въоръжения. Подобна операция засега е извън руските възможности, защото изисква сериозна транспортна и снабдителна линия. Ако разполагането бъде извършвано на по-малки групи, може да се повтори горчивия опит от Чечня, където първите челни отреди на Руската армия бяха разбити и посрамени. В крайна сметка военните специалисти смята, че за да обърне нещата на фронта в своя полза Москва ще трябва да стовари в Сирия 100-хиляден корпус. Това би разтегнало още повече възможностите на руските въоръжени сили и би наложило оголване на границата с Източна Украйна.

Предполага се също, че в скоро време на летището в Латакия може да се появи поне една ескадрила от щурмовите самолети Су-34. Русия вероятно ще започне въздушни удари срещу противниците на режима на Башар Асад. Може да се очаква, че ефективността им ще бъде значително по-малка от пораженията, които нанася въздушната война, водена от САЩ и съюзниците им Близкия изток. Руснаците не разполагат с модерни прецизни бомби и ракети, подобни на американските. Путин освен това вероятно не е включил в своите сметки и факта, че Франция също се готви да се включи активно във военните действия от въздуха срещу режима на Асад. За високата степен на риска, който Русия поема говори и първото нападение срещу летището в Латакия, извършено от дхихадисти от „Ислямска армия“, групировка, която оперира в тясна координация с „Ислямска държава“. Иронично, но ислямистите атакували руснаците с техните собствени „Катюши“ и само по щастливо стечение на обстоятелствата не били дадени жертви. Нанесени били сериозни поражения на пистите и на сградите. Путин може да се окаже в небрано лозе, ако смята да повтори в Сирия тактиката си от Крим и Донбас. Срещу Руската армия този път няма да се изправят деморализирани и зле въоръжени украински части, а фанатици с военен опит, ръководени от бивши офицери от войската на Садам Хюсеин.

Какво може да сторят САЩ и съюзниците им в сегашната ситуация?

Държавният секретар Джон Кери предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че намесата на Русия може да доведе до изостряне на конфликта в Сирия. Съвсем не в дипломатичен тон, Путин отвърна, че има право да помага на съюзниците си и да ги подкрепя. Нещо повече – руснаците нагло предупредиха САЩ да внимават да не се стигне до въздушни дуели над Сирия между изтребители на двете страни.

Не вярвам западните правителства да са готови да забавят или блокират рискованата посока, на в която поемат руснаците“, заявява в „Ню Йорк таймс“ Ендрю Уайс от вашингтонския мозъчен тръст „Принос към световния мир“ към фондацията „Карнеги“. САЩ безуспешно засега се опитват да блокират въздушните коридори, по които най-малко 15 руски военно-транспортни самолети Ил-76 и Ан-124 прехвърлиха военна техника, използвайки трасета над Иран и Ирак. „България затвори въздушното си пространство миналата седмица по искане на САЩ. Но Ирак не стори същото, въпреки, че американските дипломати на 5 септември изразиха загрижеността си пред правителството в Багдад“, писа „Ню Йорк таймс“. Изказва се предположение, че администрацията на президента Барак Обама не иска да окаже прекомерен натиск върху иракския премиер Хайдер ал Абади, защото той още се опитва да стабилизира властта си. Ролята на Ал Абади е много сложна и в международен план. От една страна в Ирак са разположени 3500 военни съветници от САЩ, които помагат на останките от иракската армия да се борят с „Ислямска държава“. От друга – Багдад купува руско оръжие и получава военна подкрепа от Москва и Техеран в опитите си да се справи с дхихадистите.

Плановете на Путин в Сирия не са свързани само със запазването на режима на Асад. Далечна цел е трайно настаняване на Русия в района на Близкия изток, което е стара амбиция на Москва. Досега руснаците разполагаха с пристанището Тартус, в което акустираха техни бойни кораби. „Доскоро там имаше символично присъствие - четирима солдати, куче и котка. Те поддържаха „базата“, която се състои от няколко ръждясали до неузнаваемост железни пристани и две мръсни сгради, с опадала мазилка“, писа „Новая газета“. Вестникът предупреди, че сирийската авантюра на Владимир Путин може да доведе до хиляди цинкови ковчези по обратното трасе към Русия.

Официално Путин обяви, че намесата Русия в Сирия е срещу пълзящата заплаха от „Ислямска държава“. Москва се страхува, че пропагандната война на ислямистите среща все по-голям отклик в Чечня и в бившите съветски републики в Централна Азия. Известно е, че на страната на джихадистите се бият най-малко 2000 руски мюсюлмани. Кремъл изрази опасения, че някои от тях може да се завърнат, за да извършват терористични нападения в Русия.

Европейски лидери също изразиха тревогата си, че военната авантюра на Путин в Сирия може още повече да увеличи насилието, което да отприщи нови вълни от бежанци към държавите от Стария континент. Москва цинично заяви, че имигрантите са резултат от западната политика в Близкия изток и затова Европа трябва да се погрижи за тях. Владимир Путин вижда, че огромният проблем с бежанците води до сериозно дестабилизиране на положението в най-големите държави на Стария континент, които не могат да се споразумеят за общи решения на пкризата. А това звучи като музика за ушите на кремълския вожд, една от целите на когото е да подронва европейската стабилност колкото може повече.

В крайна сметка, след като всички заинтересовани страни се убедят, че балансът на бойното поле е невъзможен, може да се стигне до задкулисна сделка, която да гарантира бъдещето на режима на Аасад. Но това може да отнеме години и да струва живота на още хиляди и хиляди хора.