Служителите на Националната библиотека отбелязаха 137-мия си рожден ден с протест, съобщи БНТ. Днес културните дейци излязоха пред библиотеката, за да поискат по-високо заплащане.

Според тях обещаното увеличение на правителството от 22% (т.е. - цели 107, 80 лв., б.р.) е недостатъчно и несигурно. В момента средната работна заплата на служител в библиотеката е 490 лв.

Протестиращите искат възнагражденията им да нараснат до средните 800 лв. за страната. Те поставиха ултиматум до 1 ноември догодина, когато се надяват исканията им да бъдат заложени в бюджет 2017 г.

Работещите в института и техни близки, дошли да подкрепят недоволството, изпълниха стълбите зад фигурите на Св. св. Кирил и Методий по обяд, а след това мълчаливо направиха символична обиколка около паметника – мирно, без блокади на пътища и без други оръжия, освен словото.

„оМеРеЗени сме“ гласеше най-разпространеният от плакатите, издигнати от библиотекарите – игра на думи с основното им искане заплащането в института да достигне средната работна заплата. В момента младите специалисти работят за 400 лева – минимална работна заплата (МРЗ).

Тъжни постери с текст „2 висши + 4 езика ≤ чистачка“ и „Бюджет 2016, Колко %-та ви е културата“ допълваха унилата гледка пред Библиотеката. 

Подкрепа на колегите си оказаха от Столична библиотека, от Националната галерия, от Националната филмотека, от Музикалния театър, но също писатели и поети като Деян Енев и Петър Чухов.

„Подкрепям този протест, защото библиотеките, особено Народната, са съвестта на нацията – каза Енев. – Както човек не може да живее без съвест, така и народът не може. Не бива съвестта на нацията да е поставена в такова унизително положение.“

От парламентарната Комисията по култура и медии заявиха за ,,По света и у нас”, че увеличението на заплатите от догодина е гарантирано.