Българският национален отбор по волейбол няма да играе на олимпиадата в Рио де Жанейро през лятото. Тимът ни претърпя тежка загуба с 0:3 гейма (20:25, 22:25, 17:25) от тима на Русия във втората си среща от предварителна група В на европейската олимпийска квалификация в Берлин.

Само победителят от турнира в германската столица ще спечели билет за Бразилия, а заелите второ и трето място ще се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация - в Токио през май месец.

Чистата загуба на „трикольорите“ в зала "Макс Шмелинг" им отреди третото място в карето без шансове да продължат напред. Двубоят с Франция утре от 18:00 часа ще е само за престиж.

Ключовият елемент в първия гейм бе сервисът - убийствен за Сборная и отсъстващ в нашия тим. Възпитаниците на Владимир Алекно силно разтроиха българското посрещането и плеймейкърът Георги Братоев нямаше много опции за организиране на атаката. Олимпийските шампиони от "Лондон 2012" доминираха през цялата част и логично спечелиха след 25:20.

Поведени от мощната атака на Сергей Татюхин, руснаците дръпнаха в резултата още в началото на вторият гейм. До втората техническа пауза те поддържаха комфортен аванс от 4 точки. След почивката се почувства известно раздвижване в нашата игра, което доведе до изравняване, но в края на гейма руският сервис отново бе безкомпромисен и след мощна атака на Волков през центъра, противниците ни затвориха частта с 25:22.

В третия гейм мачът просто се доигра. Нашите нямаха никакви съпротивителни сили срещу атаките на Михайлов, Татюхин и Клюка. От другата страна на мрежата Константинов се опита да промени тежката ситуация с няколко смени, но и те не доведоха до нещо позитивно.

Националите бяха четвърти на волейболния турнир в Лондон преди четири години.