Месец и половина преди Великден правителството развърза кесията за най-възрастното население в страната. Пенсионерите с най-нисък доход ще получат 40 лв. за празника, реши кабинетът на днешното си заседание. Условието е месечният им доход, заедно с добавките и компенсациите към пенсията им за април 2016-а да не надхвърля 300 лв., колкото е линията на бедност в страната.

"Добавка към пенсията ще получат 1 262 000 души от общо 2 187 000 пенсионери. И няма опасност това да застраши бюджетната стабилност", обави вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. 

За да изплати "бонусите", Министерството на труда и социалната политика ще получи 50 500 000 лв. в бюджета си чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. Междувременно през първите месеци на годината в хазната са постъпили близо 61 млн. лв. повече осигуровки от предварително планираното.

"Затова можем да си позволим да отпуснем тези малко повече от 50 млн. лв., без да се създаде риск за бюджетната система на страната", категоричен беше Калфин.

По думите му администрацията ще направи всичко по силите си добавките от 40 лв. да бъдат изплатени с пенсиите за април така, че възрастните хора да ги получат преди великденските празници.