Частна руска армия воюва в Сирия и Москва укрива този факт, пише опозиционният сайт "Фонтанка", който се списва в Санкт Петербург

Премълчава се и фактът, че няколко десетки нейни военнослужещи са загинали в арабската република. Пред септември 2015 г. за Сирия заминала 93-членна рота. Този месец живи и без рани се завърнали едва една трета от тях, твърдят събеседници на "Фонтанка".

Става дума за частна военна компания, или ЧВК, каквито в Русия има десетки. Те обаче не съществуват де юре, защото ги няма в регистрите нито на юридическите лица, нито на силовите структури. Така загубите им в Сирия не развалят статистиката на руското министерство на отбраната.

В Сирия се сражава "ЧВК на Вагнер", твърди "Фонтанка". Тя наброява между 400 и 600 души. Неин командир е подполковникът от резерва Дмитрий Уткин (46 г.). Той е възторжен привърженик на естетиката и идеологията на Третия райх. Именно по тази причина си избрал за прякор Вагнер - любимия композитор на Хитлер.

С указ на Путин загиналият в Сирия Андрей Елмеев е награден с орден.

До уволнението си от армията през 2013 г. Уткин командвал отряд на спецсилите в руския град Печори. След това за известно време работил в компания, охраняваща кораби в застрашени от пирати райони край Африка. По-късно се присъединил към създадения в Русия Славянски батальон. Именно на негова основа офицерът създал "ЧВК на Вагнер", който действала първо в Сирия, а след това - в Крим и в Луганска област в Украйна.

От есента на 2015 г. частната армия отново заминала за Сирия. Интересното е, че чак до частичното изтегляне на руските войски от арабската република военните в Москва твърдяха, че операцията там е била само военновъздушна. На тържествената церемония по посрещането обаче военните признаха, че в Сирия е имало и сухопътни сили. Направено бе и признание за шестима загинали солдати. За частна армия досега обаче не е обелена и дума.

Бойци от "ЧВК на Вагнер" получават ордени посмъртно, разкрива още "Фонтанка". В началото на този месец двама от тях - Андрей Елмеев и Андрей Шрейнер, били погребани в Алеята на героите на гробищата в град Толиати. Според местните медии те загинали, сражавайки се на страната на сепаратистите в Украйна. Журналистите обаче установили, че двамата адаши били убити още през май 2015 г. Те открили укази за награждаването им с дата 6 май 2015 г., подписани лично от президента Владимир Путин. Според запознати Елмеев и Шрейнер отдавна работили за Уткин-Вагнер.

Десетките жертви, които "ЧВК на Вагнер" дала в Сирия, паднали в боевете за град Палмира, който тези дни бе освободен от правителствените войски, подкрепяни от руската авиация.

Същевременно процентът на жертвите на частната армия е твърде висок, отбелязва "Фонтанка". Такива единици обикновено изпълняват високо професионални задачи, без да влизат в атака.

Според запознати "ЧВК на Вагнер" насочва авиацията и артилерията срещу противника. А след нея влизат сирийските спецчасти, които след това гръмогласно биват обявявани за победители.

Мнозина искат да служат в частната компания и техниятброй е по-голям от свободните места, завършва разследването на "Фонтанка". Плаща се доста добре - месечно по 240 000 рубли (3128 евро).

Самият Уткин-Вагнер бил обявен за убит в Украйна през януари. После обаче се оказа, че той е жив и в момента се намира или в Сирия, или в Русия. Схемата прилича като близнак с пратените в Украйна зелени човечета. Те бяха без опознавателни знаци и Кремъл твърдеше, че са доброволци, отишли да защитават руснаците в Крим. Те също не бяха на отчет в руската армия и официално Москва не е пращала и в Донбас бойци, нито е връщала ковчези с тях.