Близо 260 000 лв. е общата сума, събрана от дарителската кампания "Великден за всеки", обяви омбусманът Мая Манолова в Плевен. Инициативата стартира преди по-малко от месец и се провежда в цялата страна под надслов "Дари празник на баба и дядо".

Целта на кампанията е да подпомогне пенсионерите с доход над правителствения минимум от 300 лв., който ги лишава от предоставените 40 лв. надбавки за Великден. Събраните чрез дарения средства ще бъдат обърнати във ваучери, а притежателите им, определени по списъци от Националния осигурителен институт  (НОИ) ще могат да пазаруват с тях в 5000 магазина в страната.

Националният омбудсман Мая Манолова обеща да помогне на възрастните, които не се "класираха" за великденска добавка към пенсията, защото прехвърлят с няколко лева правителствения праг от 300 лева.

"На мен или на много други хора не им е проблем да дарят на пенсионер, който не получава подкрепа от правителството за Великден или за Коледа, защото винаги ще има един праг, но това не пречи на други хора да окажат подкрепа", коментира собствената си инициатива Манолова.

По думите й в банковите сметки на кампанията са били превеждани не само големи дарения, но и суми от 2, 5 и 10 лева. Дори самите пенсионери са помагали един на друг по своя воля.

"В момента подготвяме сложна организация по събиране на храни за празника. По предварителни сметки ще бъдат събрани няколко тона храна – колбаси, пиво, козунаци, съобразени с празника, които ще отидат при пенсионерите", допълни омбудсманът.

Първите подаръци бяха връчени лично от Манолова на плевенчанката Снежана Кежева, която се превърна в патрон на кампанията "Великден за всеки".

В Плевен Манолова подари и уникална за страната апаратура за рехабилитация и физиотерапия на Дома за медико-социални грижи за деца. Там се създава специален Център за физикална медицина, рехабилитация и ерготерапия, където ще се лекуват не само децата от дома, но и от цялата Плевенска област. Апаратурата поддържа технология от последно поколение и е на стойност 60 000 лева.

Медицинската апаратура е осигурена със средства на една от големите хранителни вериги в страната.

До края на кампанията остават 3-4 дни, припомни още Манолова и за пореден път призова хората с добри сърца да се включат със SMS на кратък номер 1255 или с парични средства по откритата сметка в СИБАНК:

IBAN: BG03BUIB98885029906100

Банков код: BUIBBGSF

Кметът на Плевен Георг Спартански показа на омбудсмана великденската украса на града и заедно пренаредиха големите шарени яйца на площада пред общината.