ДЪГ ДЕ МЮРО, JALOPNIK.COM

Интересен въпрос: Ако имате $45 000, каква кола бихте купили – суперавтомобил на старо или нов ван, натъпкан с всички екстри? На този въпрос отговаря американският автоблогър Дъг ДеМюро, който преди няколко месеца похарчи горната сума за 8-годишен "Астон Мартин" V8 Vantage и описва своите проблеми и радости, съпътстващи притежаването и карането на „Колата на Джеймс Бонд“ ежедневно. Сега той сравнява астъна с 8-местната „Хонда Одисей“, миниван по американските стандарти.

Като извадим от цената гаранцията, моят "Астон Мартин" струва $45 400. "Хонда Одисей" във върховото ниво на оборудване, излиза $45 600. Двете возила са директно сравними, ао пропуснем за секунда факта, че едната е подвижна емблема на скучния семеен живот в предградията, а другата я кара Джеймс Бонд.

НА ПРОЩАВАНЕ С ФЕРАРИ

Преди да започна, нека опиша съперниците. В единия ъгъл имате "Хонда Одисей" Touring Elite, миниван за $45 600. Точно така, минивановете днес струват $45 600. Той има 8 седалки, 6-цилиндров V-образен двигател с мощност от 250 к.с, DVD плейър за задните седалки и малък контейнер за чипс в централната конзола. И да, това е моделът с вградена прахосмукачка.

В другия ъгъл имате "Астон Мартин", екзотична спортна кола, която като нова струва от $126 000 нагоре, но следващият ѝ собственик ще я вземе от мен за малко повече от 30-на хиляди долара. След още 5 години някой ще се опитва да я изтъргува на телекома си, за да си плати сметката за телефон.

Тези коли е трудно да бъдат сравнени, въпреки, че имат и общи неща – колела, прозрачни стъкла и капачка за резервоара. И без изненада, двете са сериозно различни. Но Боже, за $45 600 може да получите доста сериозна кола.

Много хора си правят шегички с това, че минивановете могат да бъдат толкова скъпи, но след няколко часа, прекарани с хондата, вече промених вярата си.

И основната причина е ясна – тя може да превози осем човешки същества в изненадващо удобство. Предлага лесно качване и слизане и все още имаа място за детски играчки, количка, или дори пясъчник със среден размер.

Но това само по себе си не е особено впечатляващо. В много коли може да намерите места за 8 човека. Ако потърсите в обявите дори може да намерите преоборудван товарен ван, на който да качите и 18 пътника. Естествено, те няма да пътуват безопасно, но това не е проблем, освен ако не се преобърнете.

Когато бях дете, влизането в миниван беше свързано с дърпането на огромна тежка врата и прилагането на собственото ви тегло, за да я затворите. Вече не е така. Сега вратите са напълно автоматични, като се отварят и затварят отвън, отвътре, и дори от ключа на колата. Просто натискате копче, на което пише Open.

Когато бях дете, изразът "развлечение на задната седалка" означаваше да гледаш през страничните стъкла и да четеш надписите по номерата на другите автомобили. В тази "Хонда Одисей" имате възможност да гледате два различни филма едновременно на задните седалки. Има тризонов климатик, което означава, че тези отзад могат да си настроят температура по избор. В предната част има хладилник. Има навигационна система, предупреждение за сблъсък, предупреждение, когато автомобил се намира в мъртвата ви точка, както и предуппреждение, ако неволно напуснете лентата, в която се движите.

С няколко думи: ако махнете стигмата, която тежи над минивановете, това вероятно е най-великата семейна кола, правена някога.

И без съмнение, никой няма да се заглежда по хондата, когато спрете на светофара така, както хората изпиват с очи астон мартина всеки път, когато застана на червена светлина. И кой може да ги вини? Той е красив, бърз, удивителен. И усещането, когато го шофирате, е много по-добро, отчасти поради пътното поведение, отчасти поради двигателя, както и заради това, че няма задна седалка, където да сложите врещящите дечурлига.

Така че, кой е най-добрият начин да похарчите вашите $45 600? Разбира се, купете астон мартина. Но ще ви липсват автоматичните врати. Хладилникът. Предупреждението за сблъсък. DVD плейъра. Безжичните слушалки. Все джаджи, които със сигурност Джеймс Бонд би одобрил.