Григор Димитров не успя да прекъсне черната си серия на клей и загуби още на старта на Откритото първенство на Франция. Българинът отстъпи с 1:3 сета (6:2, 3:6, 7:5, 5:7,3:6) от 24-ия в света Виктор Троицки (Сърбия). За 25-годишния българин това е трета поредна загуба в първия кръг на „Ролан Гарос“. За последно Гришо реализира победа на червените кортове в Париж през 2013 г., когато в трети кръг бе отстранен от Новак Джокович. В последните две издания топ тенисистът ни загуби на старта, съответно от Джак Сок (2015 г) и Иво Карлович (2014 г).

Днес българинът имаше всички шансове да спре тази негативна серия. Гришо поведе с 2:1 сета и пробив в четвъртия, но силите му го напуснаха и грешките взеха връх в играта му. За пореден път най-добрият ни тенисист не съумя да реализира инерцията в представянето си и след силното начало загуби битката безславно.

Началото на мача вещаеше различен финал. Димитров стартира вихрено двубоя и само няколко минути след началото поведе с 3:0 гейма.След последните разочароващи двубои, Гришо имаше нужда точно от такова ударно начало. Първата ни ракета показа самочувствие, добро придвижване по корта и стабилни удари още от първия гейм. До края на сета българинът проби общо три пъти подаването на съперника, допусна един рибрейк, което оформи и крайното 6:2 в негова полза.

Във втората част сърбинът покачи оборотите и сценарият се обърна. Троицки водеше играта със силен сервис и рискови удари по линиите. Григор завиши успеваемостта на вкаран първи сервис, но намали силата. Опонентът му се възползва и на два пъти проби. Най-добрият ни тенисист имаше няколко възможности да върне изоставането, но така и не успя да ги реализира.

Така двамата си размениха по един сет, загряха добре и най-интересното започна. Третият сет предложи няколко запомнящи се разигравания, а след размяна на пробиви нещата стигнаха до 5:5. В този момент сърбинът показа уязвимата си страна и след серия от неубедителни удари допусна пробив. На свой сервис Гришо бе безупречен и затвори частта със 7:5.

Следващата част също започна по-добре за нашето момче. Димитров реализира ранен брейк, но при 4:3 допусна изравняване. В заключителните моменти на сета българинът загуби бекхенда си. Започна да допуска грешка след грешка и позволи на Троицки без особени трудности да спечели със 7:5.

В петия решителен сет Григор свали гарда. Неточностите от бекхенд валяха една след друга, а в играта му просто отсъстваха аргументи, с които да се противопостави на окриления сърбин.