Испанката Гарбине Мугуруса е новата шампионка на "Ролан Гарос" - тя детронира световната номер едно Серина Уилямс (САЩ) на финала в Париж, пише tennis24.

Четвъртата поставена се наложи над американката със 7:5, 6:4 и спечели първата си титла от Големия шлем. Уилямс пък не успя да защити трети пореден трофей от Четворката след тези на US Open и Australian Open. Все още й се изплъзва мечтаната 22-а купа, с която ще изпревари Щефи Граф по големи титли в "оупън" ерата (след 1968 г.).

В четвъртия гейм Серина имаше на два пъти точки за пробив, но 22-годишната испанка ги отрази и в крайна сметка взе подаването си. Веднага след това Мугуруса дръпна с 40:0 и направи брейк за 3:2 при третата си възможност след двойна грешка на водачката в схемата.

След това родената в Каракас тенисистка успя да затвърди, като надстреля съперничката си при канонада от крайната линия. Уилямс не се примири и върна пробива за 4:4. Мугуруса нанесе своя удар с нов брейк за 6:5, като завърши с гръмотевичен форхенд. В следващия гейм трикратната шампионка поведе с 40:15, но сервисът на Гарбине възстанови равенството. После испанката стигна до сетбол, неутрализиран от Серина с мощно драйв воле. Мугуруса не успя и при втората възможност, но при третата завърши с бекхенд по правата, за да приключи частта след 56 минути игра.

Испанката продължи доминацията си и стартира с пробив втория сет. Веднага след това полуфиналистката от Турнира на шампионките в София през 2014 г. реанимира съперничката като допусна 3 двойни грешки в един гейм. Мугуруса тутакси се реваншира с брейк на 15, в който не даде никакъв шанс на Уилямс и реализира 3 "уинъра" от форхенд.

Този път испанката успя да затвърди за 3:1. При 5:3 Гарбине не успя да приключи при четири мачбола. След това трябваше да реши двубоя на свой сервис. Тя поведе с 40:0 и завърши с фантастичен лоб на линията при първата възможност, след което падна на корта с насълзени очи.

Мугуруса стана и първата испанска шампионка на "Ролан Гарос" след Аранча Санчес, която победи на финала през 1998-а, а днес я аплодираше от трибуните. Успехът изкачи победителката до №2 в световната ранглиста - след Уилямс.

"Играх финал срещу една от най-добрите в историята. Толкова съм щастлива, че спечелих. Беше важно, че взех първия първия сет и успях да затворя мача в два. Победата преди 2 години тук ми помогна днес", каза в интервюто на корта Гарбине.