Ново изследване като че ли потвърждава теорията, че по-умните хора прекарват повече време, мързелувайки. Откритията от американско проучване са в подкрепа на идеята, че хората с по-висок IQ се отегчават по-лесно, затова и прекарват повече време в размишления, пише "Индипендънт".

Активните хора стимулират мозъците си с повече физически активности – или за да не мислят, или защото мисленето ги уморява.

Учените от Florida Gulf Coast University задават класически тест, познат от три десетилетия на група студенти.
Във въпросника, който е свързан с „нуждата от познание“, участниците са помолени да оценят в каква степен са съгласни със становища като „Наистина харесвам задача, която изисква нови решения на проблема“ и „Мисля толкова, колкото трябва“.

Учените под ръководството на Тод Макелрой след това избират 30 „мислители“ и 30 „които не обичат толкова да мислят“ от списъка с кандидати.

После в продължение на седем дни и двете групи носят устройство на китките си, което отчита всяко тяхно движение и степента на активността им, като осигурява постоянен поток на информация за тяхната физическа дейност.

Резултатите показали, че групата на мислещите е много по-слабо физическа активна през седмицата в сравнение с другата група.

Откритията от изследването, публикувани в сп. Health Psychology, бяха описани като „много значими“.

През уикендите обаче в активността на двете групи нямало съществени разлики, нещо което учените не са в състояние да обяснят.

Според изследователите откритията дават тежест на твърдението, че „немислещите“ се изморяват по-бързо и се нуждаят да запълнят времето си с физическа дейност.

Но недостатъкът от това да си по-умен и съответно по-мързелив е застоялият начин на живот, който има доста негативни страни, предупреждава Макелрой.

Той обяснява, че по-малко активните хора, без значение колко умни са, трябва да се стремят да са физически по-активни, за да подобрят здравето си.

Британското психологическо общество цитира изследването с коментар: „Важен фактор, който може да помогне на по-мислещите индивиди да се борят с ниското ниво на физическа активност, е съзнателността.“

„Въпреки че осветяват една необичайна тенденция, трябва да се внимавава, когато се генерализират откритията на изследването, защото то е извършено с много малко участници“, добавят от организацията.