Лоша новина е на път да развали настроението на бизнесмена Спас Русев в една от най-страстните седмици в живота му.

Часове, след като Русев и руската банка ВТБ станаха най-големи акционери в телекома, български съд блокира смяната на ръководството.

Всички промени по партидата на дружеството майка „Вива телеком България” са спрени, включително и най-важната -  внесеното на 31 август заявление за вписване на Спас Русев и Живко Николов като нови управители.

Мярката е наложена от състав на Софийския градски съд по молба на „Емпрено венчърс лимитид”, собственост на руснака Дмитрий Косарев, който е свързан с руския олигарх Константин Малофеев.

Косарев чрез „Емпрено венчърс” води от няколко месеца съдебни дела в различни юрисдикции за контрола върху БТК, като твърди, че е купил 76% от телекома, в това число дела на Цветан Василев (43%).

Част от делата на „Емпрено венчърс” са срещу организирания през 2015 г. търг, на който Спас Русев спечели БТК с оферта от 330 млн. евро. До търга се стигна, след като бившият мажоритарен собственик на БТК – Цветан Василев, спря да обслужва задълженията си към „ВТБ капитал”, част от групата на ВТБ.

Софийският градски съд блокира вписването на Спас Русев и Живко Николов като управители, вземайки под внимание иск от 2 септември 2016 г., предявен от „Емпрено венчърс”. С него фирмата на Косарев иска да се обяви за нищожно решението от 31 август на „ИнтерВ инвестмънт”-Люксембург за назначаване на Спас Русев и Живко Николов.

Така Спас Русев ще трябва да изчака окончателното решение на българския съд, за да придобие контрол върху най-големия телекомуникационен оператор у нас, действащ под марката „Виваком”. Но поне може да се радва с пълна сила на другата си придобивка от тази седмица - футболен клуб "Левски", за който съдебни спорове не се водят.

През седмицата бе съобщено официално, че „Вива телеком”-Люксембург е новият собственик на БТК, след като е придобило 100% от капитала на компанията-майка „ИнтерВ инвестмънт”. С финализирането на сделката Спас Русев стана най-големият акционер в телекома с 46%. Останалите акции се държат от руската ВТБ, от „Делта кепитъл инвестмънтс”, управлявана от Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев, и от групата на облигационерите.