Двата варианта на новия iPhone 7 - големият и малкият - вече ще са водо- и прахоустойчиви. Това съобщи днес шефът на Apple Тим Кук на дългоочакваното представяне на поредния флагман на американската компания.

iPhone 7 ще е напълно защитен срещу прахови частици, и ще понася вода на дълбочина до метър, както е според международния стандарт IP67. Така Apple настигнаха конкурентите от LG и Samsung, които предлагат подобна защита на флагманните си устройства още от миналата година.

Новият iPhone запазва дизайнерския пример на 6-ото поколение, но само на външен вид, и само донякъде - старите цветове златно, сребристо и розово злато остават, но се предлагат два модела черно - black и jet black (чисто черно). Именно втория виждате на снимките. Някои го определят и като piano black.

Сериозни промени има и по отношение на главния бутон. Той ще продължи да разпознава отпечатъци, но вече не е механичен, а сензитивен при докосване. Но не както е екранът, а подобно на мауспадовете на лаптопите. Бутонът обаче ще реагира като реален, при симулация с леки вибрации.

Гърбът на iPhone 7 Plus.

Може би една от най-сериозните промени е по отношение на камерата, особено в по-големия iPhone 7 Plus. И двата телефона ще са оборудвани с по-бързи сензори (което значи по-бързи снимки), 50% по-мощна светкавица, 7-мегапикселова камера за селфита, и поне една 12-мегапикселова основна камера. Да, поне една, защото големият "батко" ще е с две - един широкоъгълен и един телеобектив. Който пък ще позволява х2 оптичен зуум, без реално камерата да става по-голяма. И стандартният досега х10 дигитален обектив.

Най-коментираната промяна - премахването на стандартния жак 3,5 мм за слушалки - е факт. Към новия iPhone ще се включват слушалки през обичайния вече за Apple Lightning порт, и безжично през Bluetooth... както и през 3,5 мм жак. Него вече го няма, но компанията в Купертино предвидливо дава с телефона преходник между двата жака, който ще се включва от мястото за захранването.