"Тук съм, за да върна стабилността и доверието, и заедно да работим за каузата на Народния театър”.

Думите на новия директор на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин на първата му пресконференция на поста, съобщиха от пресцентъра на институцията. Актьорът е част от Народния театър от 40 години и спечели конкурс за ръководител.

 „Ще разчитам на диалогичност, истина, доверие и взаимопомощ, за да създадем заедно тази атмосфера, в която ще имаме добри и качествени резултати. Досега Народният театър беше ръководен централизирано, а аз не съм привърженик на това. Вярвам, че всеки един тук трябва да знае задачите си и да е наясно, че е изключително важен за този театър. Че е част от кауза, в която сме ангажирани всички, защото това е единственият начин да успеем. Вратата на кабинета ми е винаги отворена.

Той обясни, че се явил на конкурса за директор, защото смята, че човек, свързан със самия театър трябва да го управлява. Сред приоритетите си за работа в следващите 5 години Донкин спомена организирането на Форум на балканските национални театри - да се съберат театри от региона с представления на една сцена. Това се планира около третата година от мандата. Донкин обещава да се направят стъпки по отношение на бюджета на театъра, който сега варира около 3,3 - 3,4 млн. лв. и се определя на база на продадените билети. Обеща и ревизия на "качеството на гостуващите актьори, дисциплината и компактност на администрацията”. По темата дали ще има съкращения в театъра, Донкин заяви:

„Когато дадени хора тръгват на път, нормално е някой да отпадне или да тръгне заедно с тях. Не съм дошъл тук да убивам, унищожавам и махам хора. Ще потърсим различни варианти за оптимизиране на ангажиментите като клаузи в договорите, гарантиращи предимството на Народния театър в програмата на актьорите, дубльорства и т.н.”

По думите на театралния директор трябва да се реши и проблемът със сравнително ниските заплати на щатния екип, които принуждават актьорите да приемат допълнителни ангажименти.

„В това няма нищо лошо, защото това работи в посока тяхната, а и на театъра популярност, но в много случаи торпилира нашата сигурност по отношение на програмата. За мен е важно Народният театър да има приоритет”, посочи той.

Една от идеите на Донкин е актьорите, които са достигнали пенсионна възраст, да останат в театъра на половин щат, както и да им се даде възможност да осъществят свои проекти на камерни сцени - "Тези хора са историята на Народния театър, те са неговият стожер, и аз ще демонстрирам към тях своето уважение”, каза Донкин. Директорът обаще иска и да обнови поетапно трупата на театъра и с млади актьори, като условието ще бъде те да играят поне в две постановки към момента. Ще важи и оценката на специално създаден Обществен съвет и Режисьорска колегия.