Днес Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Александър Методиев за "хулиганство и противозаконно пречене на орган на властта – полицаи от автопатрул при РУ на МВР – Костенец да изпълнят задълженията си".

"Знаковият" ДПС депутат, наричан Бат Сали, е подведен и за продължавано престъпление.

Става въпрос за екшъна, в който той се замеси в Костенец на 1 май, докато караше джипа си "Мерцедес ML".

 

На влизане в града в посока откъм гр. Септември той първо извършил тройно изпреварване на забранен участък, а когато разположеният там патрул на КАТ опитал да го спре с палка, той "помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори  увеличил скоростта на движение".

Това, че му се разминало обаче не било достатъчно, защото пък след около 10 мин. на същото място полицаите спрели за проверка „Форд Транзит“, в който пътували 7 лица. Единият се оказал без документ за самоличност, а когато се задала перспективата да му съставят акт по чл. 6 от Закона за българските лични документи, друг звъннал на народния представител.

Тогава Методиев веднага обърнал посоката си  на движение и се насочил обратно към гр. Костенец, към мястото, където полицаите съставяли акт. Междувременно той се обадил по телефона на началника на РУ – Костенец, като му заявил,  че негови подчинени служители са спрели на входа на гр. Костенец микробус с футболисти от футболния отбор на ромите от Самоков и че съставят акт на един от тях.

Началникът на РУ Костенец му обяснил, че полицейските служители си вършат работата и го помолил да продължи по пътя си и да не нарушава обществения ред. Малко след това Александър Методиев пристигнал при полицейските служители, приближил се до актосъставителя  и назидателно и на висок тон започнал да пита и да иска обяснение защо съставят актове на „неговите хора“. Извадил картата си на народен представител и започнал да я размахва пред полицаите, като показно и заплашително афиширал пред тях качеството си на народен представител. Действията и цялостното поведение на Методиев били насочени към възпрепятстване съставянето на акта, като смятал, че чрез арогантното и заплашително свое поведение и неправомерно въздействие  по отношение на актосъставителя, ще осуети съставянето на акта, заключават от държавното обвинение.

„Размахвайки картата си на народен представител, Александър Методиев на няколко пъти изпускал картата и документите си на земята, след което ги събирал, говорел  провлачено и лъхал на алкохол“, е посочено в обвинителния акт. След като разбрал, че няма да успее да възпрепятства полицаите да съставят акт, той се ядосал още повече, започнал да се държи с тях арогантно и неуважително. Поискал от служителите на МВР грубо и на висок тон отчет за цялостната дейност през дежурството, поискал също така да му предоставят всички съставени от тях актове. Полицаите му отказали, като му обяснили, че има съответен ред за това. Методиев отправил заплаха към полицейските служители, като им казал, че „ще ги уволни и след три дни ще се видят вече цивилни“.

Малко след това Методиев си тръгнал, управлявайки автомобила, с който бил дошъл. Бил последван и от лицата, които били спрени за проверка.

Междувременно, преди да си тръгне, Методиев отново се обадил по телефона на началника на РУ – Костенец, като му заявил, че е констатирал  нарушения на неговите подчинени и че отказвали да му докладват какви произшествия имало, продължава увлекателният преразказ на екшъна.

Началникът отново го помолил да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, а Методиев грубо му заявил: „Нема к'во да ми се молиш“.

Той продължил да звъни на шефа на районното същия ден, както и на следващия. 

Сотир Цацаров поиска на 7 юли имунитета на Методиев, а той - както е модерно - сам си го даде.

Депутатът е с взета мярка за неотклонение ”Подписка“.

Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Любопитно е, че ако бъдат приети измененията, предлагани от Министерството на правосъдието, Бат Сали ще е след последните "клиенти" на СГС, защото престъпленията на депутати трябва да отидат в Специализирания наказателен съд.