Космически телескоп с размера на пералня, насочен към Алфа Кентавър, най-близката звездна система до Земята, ще цели да ни покаже една или повече планети, на които би могло да има живот. Амбициозният проект е частен и, макар да няма никакви гаранции за успех, надеждите са да направи първата снимка на свят, подобен на нашия – такъв, който може да е обитаван отвън Слънчевата система.

Ако начинанието успее, кадърът би конкурирал иконичната фотография „Бледа синя точица“, направена през 1990 г. от „Вояджър 1“, разказва „Гардиън“. Тогава апаратът на НАСА се обръща към Земята при излизането си от нашата система. „Бледа синя точица“ е заснета от разстояние 6 милиарда километра, благодарение на желанието на астронома Карл Сейгън, който вижда дълбок смисъл в снимката.

„Всеки светец и грешник в историята на нашия вид е живял там – на тази прашинка, окъпана в лъч светлина – казва Сейгън в своя лекция от 1994 г. – За мен това подчертава отговорността ни да се отнасяме по-състрадателно и грижовно един с друг и да пазим тази бледа синя точица, единственият ни познат дом.“

От 80-те години на миналия век астрономите са потвърдили съществуването на повече от 3000 екзопланети, т.е. светове отвъд Слънчевата система. Всички те обаче са открити чрез косвени замервания – най-вече според трептения върху звездата, около която са в орбита. Никой досега не е правил снимка на някой от тези така далечни небесни тела.

Снимката на Земята от 6 милиарда километра

Снимката на Земята от 6 милиарда километра

Новата мисия, на име „Проект Синьо“, се основава на работата на телескопа „Кеплер“ и други инструменти, забелязвали планети, които би могло да са скалисти и които са в т.нар. обитаема зона – пространство, където температурата е подходяща да има течна вода. Според астрономите това са най-добрите кандидати за наличие на живот.

Никой обаче няма илюзии, че мисията ще бъде лесна. Алфа Кентавър може и да е най-близката до нас звезда, но все пак е на 4,4 светлинни години, т.е. на 40 трилиона километра – трудно може да се нарече съседска. И вместо само с едно слънце, системата има две. Светлината от тях може да попречи на забелязването на която и да е планета в орбита, милиард пъти по-бледа.

В крайна сметка, ако „Проект Синьо“ получи зелена светлина, телескопът ще прекара две години насочен към Алфа Кентавър в опит да види планети около някоя от звездите там. Апаратът всъщност цели единствено заснемането на самотна точица в мрака, но дори това би било изключителен пробив в астрономията…

"Площад Славейков"